23 augustus 2010

Gevulde koolrolletjes uit de Romertöpf ***

De Römertopf of Romeinse stoofpot is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. In deze schaal kunnen allerlei ingrediënten op een gezonde manier bereid worden. Het gebruik van de römertopf stamt al uit de tijd van de Romeinen. Door de ovenschaal veel te gebruiken trekken de aroma's van de gerechten in de schaal, wat voor een nog apartere smaak zorgt.

Voor gebruik moet de Römertopf minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal zal dit vocht opnemen. Door de schaal met deksel in de oven te plaatsen en deze langzaam op te warmen, ontstaat er een oven in een oven. Gedurende het bakproces zal het water verdampen, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan vitaminen en voedingsstoffen niet verloren tijdens het kookproces. Ook is aanbakken onmogelijk.

Ingrediënten:

  • 1 hele savooiekool of witte kool
  • 400 gr. gemengd gehakt
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpasta (of 1 teentje fijngehakt)
  • 1 ei
  • 1 grote blok runderbouillon
  • 1 pakje Heinz Tomato Frito
  • 2 eetlepels margarine



Bereiding:

Haal 12 bladeren van de kool en was ze. Snijd de rest van de kool in snippers en was ze. Breng een grote pan water aan de kook en leg er de koolbladeren een voor een 1 minuut in. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snipper de ui heel erg fijn. Snijd de paprika over de helft en verwijder de zaadjes, snipper deze zeer fijn. Meng het gehakt met het ei, de fijngesnipperde ui, de fijngesnipperde paprika en alle andere kruiden. Laat dit gedurende een half uurtje rusten in de koelkast, zodat de kruiden kunnen intrekken.

Leg een klein balletje gehakt op een koolblad en maak hiervan rolletjes, doe dit door eerst de zijkanten naar binnen te vouwen over het gehakt en het geheel dan vervolgens verder op te rollen.
Leg de koolrolletjes naast en op elkaar in de Römertopf met het uiteinde van het koolblad naar beneden toe.

Meng in een maatbeker 1 dl. bouillon (gemaakt van kokend water en het bouillontablet) met de Tomato Frito, de knoflookpasta en wat peper door elkaar en giet dit over de koolrolletjes. Leg de margarine er in klein stukjes bovenop.
Zet de Römertopf in de koude oven en stel deze in op 175ºC. Laat dit circa 1 uur in de oven staan.

Voor het opdienen kun je de saus in de schotel eventueel nog binden door in een maatbeker wat koud water te doen met 1 eetlepel aardappelzetmeel. Giet dit steeds met heel kleine scheutjes in de Römertopf totdat de saus dik genoeg is.

Serveertip:

Erg lekker met aardappelpuree!

Geen opmerkingen: