23 augustus 2010

Coq au Vin **


Toen ik mijn kinderen vroeg welk recept er als eerste geplaatst zou moeten worden op mijn blog, riep mijn dochter meteen: 'Coq au Vin' . Volgens Wikipedia is Coq au Vin een Frans gerecht. Het bestaat uit in stukjes gesneden kip met in vieren gesneden kleine champignons, diverse kruiden en klaargemaakt in een gebonden rode wijnsaus. of pasta.


Ingredienten:

2 eetlepels olijfolie
150 gr. gerookte spekblokjes
500 gr. kipfilet in blokjes
10 sjalotjes
1 theelepel knoflookpasta (of 2 teentjes fijngehakt)
200 gr. kastanjechampignons
½ liter Bordeaux (rood)
1 ä 2 eetlepels bloem
1 bouquet garni (peterselie/thijm/laurier/selderij)
bosje verse krulpeterselie
zout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding:

Verwarm de olie in een diepe pan en bak hierin de spekblokjes bruin en krokant. Schep ze daarna uit de pan op een bord. Bestrooi de blokjes kipfilet met peper, zout en de bloem en bak ze om en om bruin in het overgebleven vet van de spekblokjes. Neem de blokjes kipfilet ook uit de pan en leg ze bij de spekblokjes op het bord.

Fruit de gehalveerde sjalotten met de in 4-en gesneden kastanjechampignons met de knoflook in enkele minuten lichtbruin. Voeg de spekblokjes en de blokjes kipfilet weer toe en roer alles goed door.

Voeg dan al roerend en met kleine beetje tegelijk de rode wijn toe. Laat het geheel weer zachtjes aan de kook komen en zet het vuur of de warmtebron wat lager. Leg het bouquet garni in de saus en voeg naar smaak zout en vers gemalen peper toe.

Laat het geheel gedurende een half uurtjes zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Opdienen met verse fijngehakte peterselie.

Serveertip:

Het kan worden geserveerd met Parijse aardappeltjes, gebakken krieltjes, stokbrood, of gekookte rijst. 

Geen opmerkingen: