23 augustus 2010

Letscho **

Letscho (op zijn Hongaars: Lecsó) is een stoofschotel uit de Hongaarse keuken met paprika, tomaten en uien. Letscho is in Hongarije een hoofdmaaltijd en geen bijgerecht. Daarom wordt het vaak geserveerd met pasta’s of rijst. Er kunnen ook speciale Hongaarse worstsoorten, spek of wijn aan worden toegevoegd. Het gerecht is in Oost-Duitsland heel erg geliefd als een bijgerecht voor Grill of BBQ-gerechten. Letscho is ook een belangrijk bestanddeel van de Oostenrijkse keuken.

Gelijksoortige gerechten zijn Ajvar en het Italiaanse Peperonata, dat milder gekruid en een kortere bereidingstijd heeft.

Dit gerecht heb ik leren koken van een meisje dat in Luxemburg woonde. Zij is daar geboren en getogen, maar haar vader was een rasechte Hongaar. Deze recepten zijn dus van vader op dochter overgedragen en dus nog steeds origineel Hongaars. Katja Granicz heeft ooit voor mij (in mijn keuken) dit recept gekookt en verteld wat er allemaal in zou moeten zitten. Zij gebruikte daarbij ook een soort van droge worsten, maar aangezien ik niet zo'n worst-liefhebber ben, heb ik die er in mijn recept uitgelaten. En het smaakt zonder ook heel erg goed. Wil je het dus echt origineel houden, dan horen die plakjes droge worst er dus wel in!



Ingrediënten:

500 gr. varkensvlees
125 gr. gerookte spekblokjes
250 gr. uien
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
1 eetlepel knoflookpasta (of 1 teentje fijngehakt)
500 gr. tomaten uit blik
1 eetlepel tomatenpuree
2½ dl. vleesbouillon
1 theelepel paprikapoeder
peper en zout naar smaak
2 eetlepels olijfolie
300 gr. witte rijst

Bereiding:

Snijd het vlees in dobbelstenen. Snipper de uien en snijd de paprika’s in grote blokjes (verwijder wel even de zaadlijsten).
Verhit de olie in een diepe hapjespan en braad het vlees aan totdat het bruin kleurt. Doe dan de spekblokjes erbij en bak ook deze lekker bruin. Voeg de gesnipperde uien toe en laat ze glazig worden. Voeg ook de blokjes paprika toe en laat dit even meebakken.
Doe de in stukken gehakte tomaten erbij en roer goed door. Voeg ook de knoflook toe en roer nog een paar keer goed door. Giet hierbij de vleesbouillon en voeg de tomatenpuree toe.Meng het geheel op smaak met het paprikapoeder en peper en zout naar smaak.
Breng het geheel goed aan de kook en voeg de rijst toe, zet het vuur laag en laat het geheel helemaal inkoken totdat de rijst gaar is en al het kookvocht door de rijst is opgenomen. Indien nodig de deksel eerder van de pan halen, zodat overtollig vocht kan verdampen.

Geen opmerkingen: