13 november 2010

Servische Pilav-rijst ***

Een heerlijke eenpansgerecht uit het oude Joegoslavië dat mij een beetje doet denken aan een goede risotto. De rijst wordt niet dus voorgekookt, maar kookt in de schotel door het toevoegen van bouillon mee gaar. Je moet ook continue blijven roeren in de pan.

Benodigdheden:

400 gr. varkensvlees in blokjes
100 gr. gerookte spekblokjes
2 grote uien
1 rode paprika
1 gele paprika
1 bakje champignons
2 grote blokken runderbouillon (maak hiervan met kokend water 2 liter bouillon)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel paprikapoeder
peper en zout naar smaak
1 theelepel  knoflookpasta
1 pakje Tomato Frito (Heinz)
crème fraiche
100 gr. geraspte kaas
300 gr. risotto rijst



Bereiding:

Bak het varkensvlees in de olijfolie in een diepe hapjespan goudbruin, voeg daarna de spekblokjes toe en bak deze ook lekker aan. Voeg dan de gesnipperde uien, de fijngesneden paprika’s toe en bak even goed door. Voeg dan de champignons toe en bak deze ook even goed aan. Voeg de knoflook, het paprikapoeder en de peper/zout toe en roer kort om. Voeg de rijst toe aan de pan en schep goed door. Giet daarna ongeveer de helft van de bouillon in de pan en roer goed door. Voeg nu de Tomato Frito saus toe en roer goed door totdat het opgelost is in de bouillon. Laat alles even aan de kook komen, zet dan de temperatuur weer dan lager en laat dit zachtjes pruttelen. Blijf regelmatig roeren. zodat de rijst niet aanbakt. Indien nodig extra bouillon toevoegen, net zolang tot de rijst gaar is. Zorg dat het gerecht niet te nat wordt, dus wees voorzichtig met bouillon toevoegen!
Als de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur. Schep nu de crem fraiche door het vlees/rijstmengsel en voeg ook de geraspte kaas toe. Goed doorroeren. Eventueel nog even op de warme kookpit terugzetten, totdat de kaas goed gesmolten is.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

ik neem aan dat er een pond rijst bij moet want de rijst staat niet in benodigheden lijst.

Cucina di Mama zei

Cucina di Mama: Ik neem altijd 300 gr. ongekookte rijst