21 november 2013

Indische Riblappen **

Met het stoofvlees in de bonus was vandaag de verleiding gewoon te groot om het niet mee te nemen. Maar ik wilde echter wel eens wat anders dan de Franse of Italiaanse keuken en dus heb ik me vandaag laten inspireren door de Indonesische keuken. Het is een wat eenvoudige Daging (=rundvlees)geworden, die toch niet al te pittig is.

Ingrediënten: 

300 gram runderriblappen
3 uien
2 tomaten
sereh (citroengras)
komijn
djahe (gemberpoeder)
sambal
ketjap manis
santen
citroensap
bruine basterdsuiker
olie
zwarte peper en zout
3 tenen knoflook
Basmati rijst
verse koriander


Bereiding:

Snipper de ui zo klein mogelijk. Fruit de ui in de pan met een beetje olie, en doe de geperste knoflook erbij. Doe er een schepje sambal bij en laat het rustig een beetje fruiten. Snijd ondertussen het rundvlees in blokjes en wrijf ze in met peper en zout.
Doe wat djahe, komijn en sereh bij het ui/knoflookmengsel en roer het goed door elkaar. Zet het vuur harder en doe het rundvlees erbij. Even aanzetten tot het dichtgeschroeid is en een kopje water toevoegen. Zet je pan vervolgens op een klein pitje of als je op gas kookt met een vlamverdeler eronder. Het moet nu circa twee uur sudderen met de deksel op de pan. Controleer regelmatig of het nog voldoende vocht bevat.
Na twee uur stoven ga je de rijst koken en roer je ondertussen ongeveer 1/3 blikje santen (kokos) door het stoofpotje.
Ontvel 2 tomaten en snijd ze in blokjes (of koop kant en klare verse blokjes tomaat in blik). Doe dit bij het vlees en breng het op smaak met bruine basterdsuiker (of stroop), ketjap, sambal en peper en zout. Voeg naar smaak wat versgeknipte koriander toe. Met de suiker of stroop bind je de saus. Indien het niet goed inkookt, neem je de deksel van het vlees en laat je de saus nog een beetje inkoken op een matig hoog vuur/temperatuur.  Want terwijl je de rijst gaar kookt, kan de saus nog mooi inkoken.
Door de kokos krijgt het een mooi rond aroma; je proeft de afzonderlijke smaken heel duidelijk terug, terwijl het toch wel een geheel wordt.

Serveertip: 

Een frisse zoet-zure komkommersalade smaakt hier prima bij en Atjar is ook een goede toevoeging.


Geen opmerkingen: