26 november 2013

Mihoen Singapore 'DiMama' **

Mihoen is een dunne, Chinese, noedel, gemaakt van rijstbloem. Het is ook bekend onder de naam bihoen (Mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit de Min Nan talen) of rijstvermicelli. In Thailand staat deze noedel bekend als sen mie, in Vietnam als Bún, in de Filipijnen als bihon, in Maleisië en Singapore als bee hoon, in Indonesië als bihun of mihun. Kantoneestaligen kennen het als mai fan en Mandarijns-taligen als mi fen.

Maar ik ben van mening dat je er elke dunne mie soort wel voor kunt gebruiken, al naar gelang je eigen smaak. Meng het met diverse roergebakken groenten en een goed curry paste. Ik eet Mihoen Singapore het liefst met garnalen, maar je kunt het ook met dun gesneden kipfilet maken. Qua groenten kun je eigenlijk alles gebruiken wat je maar lekker vind.
De curry pasta heb ik deze keer niet zelf gemaakt (hoewel dat niet geheel volgens mijn eigen kookvisie is, want ik maak altijd het liefst alles zelf. Maar om een goede curry paste te maken moet je daar toch wel een heleboel kruiden voor in huis moet hebben … genoeg tijd).


Benodigheden:

250 gram dunne mie of mihoen
250 gram wokgarnalen
200 gram peultjes of  naar smaak Sugarsnaps
1 grote ui
½ groene paprika
½ gele paprika
100 gram taugé
100 gram champignons
1 prei of lente-ui
½ komkommer
1 flinke eetlepel diepvriesdoperwten
2 eetlepels  Koh Thai red or green curry paste (mag ook van Phatak zijn)
1 theelepel fijngehakte knoflook
2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie

Bereiding:

Kook de mie of mihoen voor volgens de gebruiksaanwijzing . Giet af en spoel goed na met koud water. Laat deze apart staan in een vergiet.
Snijd de ui in tweeën en snijd vervolgens de helften in lange dunne stukken.  Voeg de knoflookpasta toe. Snijd de paprika in lange dunne repen. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de prei in stukken van circa 5 centimeter en snijd deze stukken daarna in lange dunne plakken. Snijd de komkommer in dikke schuine plakken en snijd deze vervolgens in lange stukken van circa 1 centimeter dik.  Haal de draden van de peulen of Sugarsnaps en snijd de puntjes eraf. Indien nodig of gewenst kun je ze nog schuin doormidden snijden.  Controleer de garnalen door ze op de rug even half door te snijden en verwijder indien nodig de zwarte darmkanaaltjes. Door ze half door te snijden gaan de ruggen tijdens het bakken open staan, hierdoor zijn ze nog sneller gaar en het ziet er mooi uit in het gerecht.
Verhit de olie in een wokpan. Fruit de ui in de wok en schep deze voortdurende door de pan heen en weer. Voeg vervolgens de paprika’s toe en blijf dit continue roeren of heen en weer scheppen in de hete olie. Voeg hierna de in plakjes gesneden champignons toe, blijf steeds de groenten in beweging houden in de wok. Voeg nu de komkommer en de diepvriesdoperwten toe. Houd het vuur hoog, zodat de wok heet blijft en blijf de groenten omscheppen om aanbranden te voorkomen.
Voeg de garnalen toe en schep deze aanhoudend met het groentemengsel om in de hete wok.
Voeg  nu de curry pasta toe en roer dit gedurende enkele minuten goed door het groente/garnalen mengsel. Voeg als laatste de taugé toe en roer het geheel nog circa 2 minuten goed door. Voeg nu de uitgelekte mie of mihoen toe en schep dit op een hoog vuur nog gedurende enkele minuten goed door elkaar. Indien nodig kun je een klein beetje heet/gekookt water toevoegen om de saus goed in de mie en de groenten op te laten nemen. Serveer zodra de mie/mihoen weer warm is.

Serveertip:

Heerlijk met kroepoek en een frisse zoetzure komkommersalade.

Geen opmerkingen: