19 november 2013

Fish & Chips **

Of zoals we het op zijn Hollands zouden zeggen: gewoon een heerlijk Lekkerbekje met zelfgebakken dikke frites. Als je dit gerecht wilt maken voor meerdere personen, houdt het dan bij 4 personen omdat het anders bijna niet meer te doen is. Dan kun je het beter houden bij zelfgemaakte vis en kant-en-klare dikke frites die je alleen maar hoeft af te bakken. Of je koopt de lekkerbekjes gewoon kant-en-klaar bij de visboer en bakt daarbij dan wel zelf de dikke frieten. De oorsprong van dit gerecht is natuurlijk Engels.


Benodigdheden voor de vis:

4 stukken kabeljauwfilet of schelvis a 200 g
250 gram bloem (houd een beetje bloem over om de vissen eerst door te halen)
1 flesje normaal bier
3 theelepels bakpoeder
½ theelepel zout
1 theelepel vers gemalen peper
2 eieren, het eiwit dient stijfgeklopt te worden

Benodigdheden voor de frites:

2, 5 kg vastkokende aardappelen (bij voorkeur Nicola’s)
frituurolie
zeezout naar smaak 

Voorbereiding:

Verwarm de zonnebloemolie voor de vis tot 190 °C.
Verwarm de frituurpan voor het voorbakken van de frites tot 160 °C.

Bereiding frites:

Snijd de aardappelen in dikke plakken van ruim een centimeter dik en snijd er daarna dikke frites van. Was de frites in koud water en droog ze goed af. Bak de frites in kleine porties gedurende 5 à 6 minuten voor. Laat ze goed uitlekken en afkoelen in een vergiet. 

Bereiding vis: 

Bestrooi de vis aan beide zijden met een mengsel van peper en zout (of gebruik kant-en-klare viskruiden als je dat lekkerder vindt).  Maak van de bloem, het bier, het bakpoeder en de stijfgeklopte eiwitten een glad beslag. Het moet dik genoeg zijn om overal aan vast te plakken, dus indien gewenst voeg je nog wat extra gezeefde bloem aan het beslag toe. Haal de vis eerst even door wat droge bloem en haal hem daarna pas door het beslag. Zorg dat hij overal goed bedekt is met een dikke laag van het beslag. Houd de vis vast bij het staarteinde en laat deze langzaam (per stuk) in de hete olie glijden. Bak deze totdat hij aan beide zijden goudbruin is. Keer de vis regelmatig tijdens het bakken. Laat de gebakken vis uitlekken op een keukenpapiertje. Indien nodig kun je de gebakken vis tijdens het bakken van de frites nog warm houden in een voorverwarmde oven met een temperatuur van 70 °C.

Bak tegelijkertijd de frites af in kleine porties op een temperatuur van 180 °C gedurende 4 à 5 minuten. Bestrooi indien gewenst met zeezout. 

Serveertip:

Serveer met Belgische mayonaise en ketchup. Lekker met doperwtjes en worteltjes.

Geen opmerkingen: