12 oktober 2014

Foe yong hai *


Van oorsprong is het een Chinees-Indisch gerecht. Foe yong is het eigerecht. Wanneer je krab toevoegt noem je het Foe yong hai. Met kip heet het Foe yong kai en met garnalen heet het Foe yong ha. Maar omdat iedereen bekend is met de naam Foe yong hai, noemen we het toch maar zo, ook al heb ik het recept met kip hieronder vermeld. Het wordt geserveerd met een heerlijk zoetzure tomatensaus en witte rijst, nasi of bami.





Benodigdheden:

Saus:
1 eetlepel arachideolie
1 blik tomatenblokjes
1 ui
1 theelepel knoflookpuree (of 1 teentje zeer fijngehakt)
1 eetlepel rijstazijn
1 tablet kippenbouillon
1 mespuntje Vetsin
1 eetlepel suiker
peper en zout naar smaak
eventueel 1 eetlepel maïzena

Omelet:
enkele kleine geschrapte worteltjes
1 kleine ui
½ klein blikje bamboescheuten
½ rode paprika
50 gr. hamreepjes
1 handvol diepvries-doperwten
8 eieren
1 theelepel suiker
zout en peper naar smaak
300 gram rijst


Bereiding Saus:

Bak de zeer fijngehakte ui gedurende een paar minuten in de Arachide olie totdat ze lichtbruin en glazig zijn. Doe hierbij de zeer fijngehakte knoflook toe en laat dit even meebakken. Voeg nu de blokjes tomaat toe en laat die ook nog enkele minuten meebakken. Maak er nu met een staafmixer een gladde saus van. Voeg een tablet kippenbouillon en de rijstazijn toe. Maak de saus op smaak met Vetsin, rijstazijn, suiker, peper en zout. Indien nodig kun je de saus nog wat binden door wat maizena op te lossen in water en dat beetje bij beetje toe te voegen aan de saus.

Bereiding Foe yong hai:

Snijd de worteltjes in schuine zeer dunne plakjes, snijd de paprika in dunne reepjes, snijd de ui in lange dunne schijfjes. Snijd de kipfilet in heel dunne plakjes (tip: dit gaat het best als de kip even is opgestijfd in de diepvries).
Verhit de Arachide olie in een wok en roerbak de kip en voeg dan de ui, de hamreepjes, de bamboescheuten en de andere groenten toe. Wok ze op een hoog vuur beetgaar. Voeg als laatste de diepvriesdoperwten toe en roerbak deze ook nog even mee.
Klop de eieren los met wat zout, suiker en peper. Schep het vlees/groenten-mengsel door de geklopte eieren en giet het geheel terug in de pan. Bak hiervan een omelet die aan twee zijden gebruind is.

Kook de rijst en doe deze in een schaal. Schep hierop de dubbelgevouwen omelet en overgiet deze met de saus.

Serveertip:

Lekker met kroepoek!

Geen opmerkingen: