23 augustus 2010

Ovenschotel van kerrie-rijst met prei en kipfilet ***

Dit is een schotel die mijn man zelf heeft bedacht en die wij allemaal heel erg lekker vinden. De kinderen vragen vaak om het recept en komen altijd graag thuis eten als dit gerecht op tafel komt.



Benodigdheden:

  • 500 gr. kipfilet in blokjes gesneden
  • 750 gr. gewassen en gesneden prei
  • 2 grote uien
  • 1 grote blok kippenbouillon (maak met kokend water 250 ml. bouillon)
  • peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel mild kerriepoeder (garam masala bijv.)
  • 1 scheutje Ketjap Manis
  • 350 gr. witte rijst
  • 4 tot 6 plakken jonge kaas
  • paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Snijd de prei in ringen van 1 cm. en was deze zeer grondig in ruim koud water. Laat de prei uitlekken in een vergiet. Snipper de uien.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de kipfilet in de olie goudbruin. Voeg meteen tijdens het bakken wat peper toe aan het kipfilet. Voeg de gesnipperde uien toe en fruit dit even aan. Voeg de 250 ml. bouillon en een scheutje ketjap toe en laat dit  10 min. op een zacht vuur pruttelen. Voeg hierna de gesneden prei toe en laat het geheel nog eens 10 min. doorpruttelen totdat de prei lekker zacht is.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook ondertussen de rijst in ruim kokend water volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet deze af. Doe hem onmiddellijk na het afgieten terug in de pan en meng de rijst met het kerriepoeder totdat de rijst mooi egaal geel is. Laat de rijst afgedekt met een deksel op de pan rusten op een koude kookpit.
Neem een ovenschaal van ca. 2 liter inhoud en begin met een laagje preimengsel, dan afwisselen met rijst en nogmaals een laagje prei afgedekt met rijst. Herhaal dit tot alles op is maar eindig met een laagje rijst. Leg hierop de plakken kaas en bestrooi de schotel met paprikapoeder.
Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven (200 C°) en bak de schotel gedurende max. 18 min. goudbruin. Let op dat de kaas bovenop niet verbrand, want dit is afhankelijk van de soort oven die je hebt. Laat de schotel 5 min. op een rooster staan alvorens op te dienen.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Beneficial info and excellent design you got here! I want to thank you for sharing your ideas and putting the time into the stuff you publish! Great work!

aroma essential oils

Rob's Portal zei

Lekker gerecht, Hmmm.

Rob's Portal zei

Pas nog op!!!

Rob's Portal zei

Heerlijke ovenschotel, het beste wat ik hier ooit heb gegeten!!!

Unknown zei

super lekker !!!!

fabienne zei

Heerlijk Gerecht
een van mijn favorieten

Fabienne zei

Heerlijk gerecht
een van mijn favorieten
een echte aanrader

Anoniem zei

vraag me alleen af wat doen jullie met het vocht uit de pan van het kip-prei mengsel?

Rob's Portal zei

Dit gaat er gewoon doorheen, dat is de truc om alles mals te houden in de oven....