30 augustus 2010

Quiche met broccoli **

Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van meel, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix (custard) van eieren en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis en meestal ook kaas aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend.
De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek en kaas de hoofdingrediënten vormen. Een Quiche Alsacienne is een Quiche Lorraine met ui. Tarte flambée (Duits: Flammkuchen) is een met Quiche vergelijkbaar product.
Quiche is afkomstig uit Lotharingen, wisselend een Duitse of een Franse streek. De verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek).



Benodigdheden :

1 pak roomboter bladerdeeg in plakjes
2 grote stronken broccoli
1 à 2 grote uien
1 bakje kastanjechampignons
150 gr. gekookte hamreepjes
peper en zout naar smaak
nootmuskaat
Aromat poeder
1 grote blok runderbouillon
3 à 4 eieren
250 dl. ongeslagen slagroom
100 gr. geraspte jong belegen kaas
1 à 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Neem een springvorm van ca. 25 cm. doorsnee en bedek deze met bruin bakpapier (of anders: vet deze grondig in met boter).Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bedek de bodem met de plakjes bladerdeeg, zodat de gehele bodem en zijkant zijn bedekt. Zet de vorm in de koelkast.

Fruit de ui in een diepe hapjespan in de olijfolie glazig, voeg hierbij de fijngesneden broccoli en laat dit even doorbakken totdat de broccoli wat zachter wordt. Je kunt het geheel kruiden met nootmuskaat, Aromat en eventueel met wat peper/zout. Voeg de champignons toe en laat deze even meebakken, roer op het laatst de hamreepjes even mee om. Brokkel de bouillonblok over de pan met broccoli en roer alles nog even goed door.

Meng in een mengbeker de eieren, de ongeslagen room en de geraspte kaas tot een goed geheel. Strooi wat paneermeel over de bodem van de met bladerdeeg bedekte springvorm en doe daarna het groentemengsel in de bakvorm met bladerdeeg, giet hierna het eier-/kaas-/roommengsel over de groenten heen. Bak de quiche af in de oven gedurende 45 min. Let steeds goed op of de bovenkant niet te donker wordt, want anders moet je deze afdekken met aluminium folie.

Laat de taart
na de baktijd nog even gedurende ±5 min. in de vorm afkoelen alvorens die te serveren.

Geen opmerkingen: