23 augustus 2010

Aardappelkoekjes ***

Het aardappelkoekje is een vegetarisch gerecht gemaakt van aardappelen. Het heeft enige gelijkenis met Röstikoeken, maar ook wel met kleine pannenkoekjes.Aardappelkoekjes worden in vele landen gegeten. In Duitsland heeft het gerecht diverse namen, waaronder Reibekuchen en Kartoffelpuffer. Zelf heb ik ooit een poosje in Luxemburg gewoond en daar heten ze Grompérekichelcher. In de Joodse keuken heten ze Latkes of Latkas en worden ze gegeten tijdens het Chanoekafeest. In Polen zijn het Placki Ziemniaczane. In Amerika heten ze Potato Pancakes. En in Frankrijk worden ze Galettes de Pommes de Terre genoemd. Er zijn dus vele namen voor dit heerlijke, maar eenvoudige gerecht.




Ingrediënten:

1½ kilo vastkokende aardappelen
2 grote uien
1 bosje verse bieslook
2 à 3 eieren
2 eetlepels witte tarwebloem
peper en zout naar smaak
nootmuskaat
olijfolie

Bereiding:

Schil de aardappelen en was ze met koud water. Rasp de aardappelen met een grove rasp in sliertjes. Schil de uien en snijd deze zeer fijn. Snipper de bieslook. Doe de aardappelen, uien en bieslook in een mengkom en doe hierbij 2 eieren en ca. 2 eetlepels witte tarwebloem. Roer alles met een vork goed door elkaar. Meng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat het geheel een half uurtje rusten en roer af en toe nog eens goed door.
Neem een platte koekenpan en verhit de olijfolie, schep met een grote opscheplepel een hoopje van het aardappelmengsel in de pan en plet het met een vork tot een koekje. Laat dit op een middelmatig vuur aan de onderkant bruin worden. Keer het koekje met een spatel en bak het ook aan de andere zijde bruin. Houd de reeds bruingebakken koekjes ondertussen warm op een bakplaat bekleed met absorberend snackpapier in een matig warme oven van 75 ºC.

Serveertip:

Heerlijk met appelmoes, verse sperzieboontjes en een gehaktballetje.

Geen opmerkingen: