23 augustus 2010

Züricher Geschnetzeltes **

Zürich staat bekend om zijn goede en overvloedige keuken, met de typische, op verschillende wijzen bereide kaas- en vleesgerechten. Zoals je zult zien, zijn in de gerechten ook Duitse, Franse en Italiaanse invloeden terug te vinden.


Ingrediënten:

1 eetlepel bloem
zout, peper
600 gr ongepaneerde kalfsschnitzels
2 sjalotjes
1 bakje kleine champignons (250 gr)
3 takjes peterselie
30 gr boter
1 theelepel citroensap
1 dl droge witte wijn
1 dl kalfs- of rundervleesfond (pot 380 ml)
2 dl slagroom
1 eetlepel maïzena
keukenpapier

Bereiding:

Vermeng in een kom de bloem met de peper en zout naar smaak. Snijd de schnitzels in repen van ca. 3 cm. breed en schep die door het bloemmengsel.
Snijd de champignons in plakjes. Pel en snipper de sjalotjes. Hak de peterselie fijn. Verwarm een bord voor in de oven. Verhit de helft van de boter in een hapjespan met anti-aanbaklaag, bak de Schnitzelplakjes al omscheppend ca. 5 minuten en schep ze dan uit de pan op het warme bord.
Verhit in dezelfde pan de rest van de boter en fruit de sjalotjes ca. 2 minuten.
Voeg de champignons en het citroensap toe en bak ze op middelhoog vuur gedurende 5
minuten; schep af en toe om. Schenk de wijn erbij en laat het geheel onafgedekt op hoog vuur in ongeveer 3 minuten tot de helft inkoken. Meng intussen de vleesfond, de slagroom en de maïzena goed door elkaar en voeg dit mengsel aan de champignons toe. Breng de saus al roerend aan de kook, voeg het vlees toe en verwarm het geheel nog zo’n 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met vers gehakte peterselie.

Serveertip:

Lekker met aardappelkoekjes of rösti en een gemengde salade.

Geen opmerkingen: