30 januari 2011

Gegrilde kip van de "Chicko-brader" *

Van mijn beste vriendin uit Luxemburg kreeg ik voor Kerst een Chicko-kippenbrader van Römertopf.
Dat is een geglazuurde aardewerk schotel met een dikke opstaande punt in het midden. Je plaatst de kip met zijn onderkant op de punt, de poten en vleugels mogen dan niet worden vastgemaakt. Doordat de warmte in de oven niet alleen van buitenaf komt, maar ook van binnenuit door de aardewerk punt in het midden van de kip, wordt je kip heerlijk mals. De buitenkant krijgt juist een heerlijk krokant korstje. Al het vet dat uit de kip komt druipen, wordt opgevangen in de schotel.
Echt een aanrader!

Benodigdheden:

1 complete kip (schoongemaakt, maar wel met vel) van ca. 1000 gr.
2 theelepels kerriepoeder
2 eetlepels paprikapoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel witte peper
2 eetlepels olijfolie
Chicko kippenbrader (merk: Römertopf)



Bereiding:

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C . Doe de kruiden in een schaaltje en vermeng deze met de olijfolie. Maak het vel op de kip een beetje los met de vingers en wrijf hieronder het kruidenmengsel. Wrijf ook de buitenkant van de kip in met dit kruidenmengsel. Laat dit even intrekken.
Plaats de kip op de Chicko kippenbrader en plaats hem op een rooster onderin de voorverwarmde oven.
Laat de kip gedurende 1 uur en 15 min. in de oven staan. Je kunt hem er af en toe uithalen en dan met een kwastje met het uitgedruipte vet weer insmeren voor een nog krokanter resultaat.
Leg de kip na het braden op een schaal en dek hem nog even 15 min. af met aluminiumfolie voordat je hem aansnijdt. De kip blijft dan lekker sappig!
Heerlijk met een verse salade en gebakken aardappels of frites.

Geen opmerkingen: