23 november 2010

Belgische garnalen-kroketten ***

Garnalenkroketjes zijn een typisch, maar erg lekker gerecht dat vooral aan de Belgische en Franse kust veel wordt gegeten. In het Belgische Oostende kun je nog zien hoe de garnalenvissers met hun paarden de garnalen vangen.

Benodigdheden:

Voor de inhoud:
500 gram ongepelde grijze garnalen
50 gram boter
50 gram bloem
50 gram geraspte kaas (gruyère)
1 ei dooier
50 dl. visbouillon
peper, zeezout
1 eetlepel gehakte platte peterselie
1 eetlepel fijngeknipte bieslook

Voor de kroket:
bloem
2 losgeklopte eieren
paneermeel
frituurvet
voor de garnering een partje citroen en gekrulde peterselie



Bereiding:

Maak een dikke roux van de boter, bloem en visbouillon. Voeg de kaas toe, de peterselie en bieslook en de garnalen
Breng de roux op smaak met peper, zeezout. Roer er de eierdooier door.
Giet de massa nu op een platte schaal, ongeveer 2 á 3 cm diep. Laat de ragout hierop afkoelen en zet de schaal liefst een hele nacht in de koelkast.
Klop de eieren los en zet een schaal met bloem en een schaal met paneermeel klaar. Vorm nu mooie kroketjes van de ragout. Rol die één voor één door de bloem, dan door het ei en dan door de paneermeel. Leg de kroketjes op een schaal. Werk zo snel mogelijk. Als je alle ragout zo hebt verwerkt moeten de kroketten nog een uurtje in de koelkast om op te stijven.
Bak de kroketten in frituurvet of olie in 3 minuten goudbruin. Niet meer dan twee tegelijk. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer ze dan met een schijfje citroen en wat gefrituurde krulpeterselie

Geen opmerkingen: