2 november 2010

Chinese zoet-zure kip ***

Als ik dit gerecht kook, dan maak ik mijn man altijd heel erg blij. Maar ook mijn dochter die eigenlijk niet van rijstgerechten houdt, smult van dit recept. Als je de lijst met benodigdheden ziet, schrik je misschien. Maar het is helemaal niet moeilijk te maken, maar vergt wel veel voorbereiding. Vooral het bereiden van de kip neemt even wat tijd in beslag. Het snijden van de groenten valt ook wel mee. En de saus is helemaal niet moeilijk te maken.
Ik ben benieuwd wat mijn ‘bloggers’ er van zullen vinden. Vindt je dit gerecht ook lekker, laat dan een klein berichtje achter in mijn chatbox. Je hoeft er alleen maar je naam en je bericht in te typen hoor.

Benodigdheden:

600 gr. kiphaasjes
300 gr. witte rijst
2 eieren
8 eetlepels maïzena
1 theelepel peper
zout naar smaak
1 theelepel Aromat
2 theelepels knoflookpoeder
1 witte ui
1 rode ui
1 groene paprika
1 rode paprika
1 winterwortel
4 dl. kippenbouillon
4 eetlepels witte azijn
4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels maïzena
3 eetlepels sojasaus (ketjap)
3 eetlepels sherry
frituurvet of frituurolie
2 eetlepels olijfolie


Bereiding:

Zet ruim water op en breng de rijst aan de kook en kook die volgens het voorschrift op de verpakking, giet af in een vergiet als hij klaar is.
Pel de uien en snijd de uien over de helft, snijd vervolgens elke helft in 4 partjes
Schil de wortel en snijd dan de wortel over de helft en vervolgens in plakjes van 2 mm. dik
Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in driehoekjes met zijden van ± 2 cm.
Blancheer de groenten gedurende 3 min. in een pan met koken water, laat afdruipen in een vergiet.
Maak de kiphaasjes schoon, verwijder overbodig vet en spiertjes.
Meng op een bord de maïzena met de peper, de Aromat, het knoflookpoeder en zout naar smaak. Kluts het ei en doe het in een diep bord.
Haal de kiphaasjes eerst 1x door het maïzena/kruidenmengsel, dan door het ei en nogmaals door het maïzena/kruidenmengsel. Frituur de kiphaasjes gedurende .. min. in een frituurpan totdat ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze op een bord afkoelen.
Verhit de olijfolie in een wok en doe hierbij de geblancheerde groeten. Roer dit gedurende 5 min. steeds om en om. Voeg hierbij de kiphaasjes toe. Giet daarbij meteen het mengsel van bouillon, azijn, basterdsuiker, ketjap, sherry en maïzena. Laat het geheel even goed doorkoken. De saus zal vanzelf dikker gaan worden, blijf goed roeren.
Voeg de gekookte rijst toe en laat het geheel nog 2 min. opwarmen. Dien daarna meteen op.

Geen opmerkingen: