14 november 2010

Moussaka ***

Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine en is afkomstig van de Turkse keuken uit de tijd van het Ottomaanse Rijk en daarom vooral in de Balkan en Midden-oosten wordt gegeten. Het woord Moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent 'fris' omdat daar de Moussaka koud wordt opgediend. In de Westerse wereld denkt men meestal dat Moussaka tot de traditionele Griekse keuken behoort. De Griekse versie bestaat uit lagen, vroeger met lamsgehakt, maar tegenwoordig meestal met half-om-half gehakt, uien, kruiden, rode wijn, in plakken gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, aardappelen, tomatensaus en overgoten met een bechamelsaus, daarna bestrooit met kaas en in de oven gebakken. Deze Griekse Moussaka stamt echter waarschijnlijk uit de jaren 20 van de vorige eeuw. De invloedrijke Griekse chefkok Nikolaos Tselemetnes, die in Wenen was opgeleid, introduceerde Franse elementen (o.a. bechamelsaus) in de Griekse keuken en is mogelijk de bedenker van de Griekse Moussaka.


Benodigheden:

4 eetlepels olijfolie
30 gram boter
zout/peper
500 gram rundergehakt
3 eieren
1 theelepel oregano
2 uien
4 eetlepels  rode wijn
1 grote aubergine
3 gepelde tomaten uit blik
2 aardappelen
1 teentje knoflook
1 theelepel kaneel
150 gram geraspte belegen kaas
peper/zout


voor de saus:
3 dl. melk
30 gram boter
35 gram bloem
peper/nootmuskaat


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.  De aardappelen schillen, in plakken snijden en in water met een snufje zout in ca. 10 minuten bijna gaar koken. De aardappelen afgieten. De uien en knoflook snipperen. De aubergine in plakjes en de tomaten in stukjes snijden.
In een braadpan twee eetlepels olie verhitten en de plakken aubergine hierin licht bruin bakken. De aubergine uit de pan scheppen. De plakken aubergine en aardappel over de bodem van een ingevette ovenschaal verdelen. De rest van de olie in dezelfde pan verhitten en de knoflook en de ui hierin glazig laten worden.
Het gehakt toevoegen en dit met behulp van een vork rul en grijs bakken. De tomaat, wijn, oregano, zout en peper naar smaak door het gehaktmengsel roeren. Het gehaktmengsel ca. 30 minuten zonder deksel in de pan laten pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is.

De saus:
De boter in een steelpan laten smelten en de bloem hierdoor roeren. Het mengsel al roerend een minuutje laten pruttelen. Al roerend en scheutje voor scheutje de melk bij de roux schenken, zodat een mooie gladde saus ontstaat. De saus 2 minuten zachtjes laten doorkoken. Honderd gram kaas door de saus roeren en de kaas al roerend laten smelten. De saus op smaak brengen met peper en zout en af laten koelen.
Een ei loskloppen en over de aubergine en aardappel in de schaal schenken. Het gehaktmengsel hierover uitstrijken. De andere eieren loskloppen en door de afgekoelde saus mengen. De saus over het gehaktmengsel verdelen en het geheel met de rest van de kaas bestrooien.
De moussaka in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten mooi bruin en gaar bakken.

Geen opmerkingen: