1 april 2011

Pommes Dauphinois (Franse aardappel gratin) **

Dit is een zeer eenvoudig Frans aardappelgerecht, dat je op 2 manieren kunt maken. Je kunt het met rauwe aardappelschijfjes maken die je daarna overgiet met een melk/room/kaas/kruidenmengsel (zoals hieronder beschreven).
Maar je kunt de aardappelschijfjes ook eerst even voorkoken in het melk/room/kaas/kruidenmengsel en dan afmaken in een ovenschaal.  Verder werkt het eigenlijk wel hetzelfde, dus kies zelf maar.

Benodigdheden:

1 kilo vastkokende aardappelen (Nicola)
4 eetlepels boter
4 eieren
¼ liter room
¼ liter melk
1 theelepel knoflookpasta
1 mespunt nootmuskaat
peper en zout naar smaak
150 gr. geraspte kaas (Gruyere of Emmentaler)



Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC.
Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes van ca. 3 mm. dikte
Doe de schijfjes in een kom en bestrooi ze met nootmuskaat en zout en peper naar smaak.
Snijd de boter in blokjes en roer de helft ervan door de gekruide aardappelschijfjes
Klop de eieren los met room, melk en de knoflook.
Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal. Druppel op elke laag wat van het eiere/melk/room-mengsel en bestrooi met een beetje geraspte kaas.
Bestrooi de bovenste laag royaal met geraspte kaas en giet dan de rest van het eier/melk/room-mengsel eroverheen.
Verdeel de rest van de boterblokjes over de ovenschaal.
Bak de aardappelgratin in ca.1 uur op de middelste richel van de oven bruin. Dek de bovenkant na 30 min. af met aluminiumfolie.

Geen opmerkingen: