16 september 2010

Jambalaya (Southern USA) ***


Ingrediënten:

  • 8 sjalotjes (of 3 uien, gesnipperd)
  • 1 kleine rode spaanse peper
  • 1 groene paprika
  • 100 gr. diepvriesdoperwten
  • 1 theelepel knoflookpasta (of 1 teentje fijngehakt)
  • 150 gram gekookte hamreepjes
  • 250 gram kipfilet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 theelepel Cajun kruiden
  • 1 blik gepelde tomaten
  • een mespuntje komijnzaadjes
  • snufje kruidnagel
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 1 mespuntje zwarte peper
  • 3 kopjes instant kippenbouillon
  • 2 kopjes rijst
  • 8 gepelde tijgergarnalen
  • 2 jonge bosuitjes
  • 2 selderij stengels



Bereidingswijze:
Pel de sjalotjes en snijd ze grof in stukken.
Maak de Spaanse peper schoon en snijd hem in ringen. Snijd de kipfilet in blokjes en bak ze in de hete boter aan in een brede braadpan met dikke bodem.
Voeg de sjalotjes, de knoflook, de paprika, de doperwten en de Spaanse peper toe en laat ze op een laag vuurtje even meebakken. Voeg de hamreepjes toe en bak ze even mee.
Roer dan de bloem erdoor en roer tot die lichtjes bruint.
Voeg de gepelde tomaten met het sap en de laurier toe, zet het vuur nog lager en laat het geheel even sudderen.
Kneus de specerijen in een vijzel tot een grof poeder en roer dit goed door de roux.
Voeg de kippenbouillon en de rijst toe, breng op smaak met zout en peper, leg de deksel op de pan en laat alles 15 minuten op een heel zacht vuurtje sudderen.
Leg de gepelde tijgergarnalen erop en laat het geheel nog 5 minuten stoven.
Schep de jambalaya over in een grote schaal en bestrooi met fijngehakte lente-uitjes.
Zet de schaal eventueel nog even in de oven. Dien de jambalaya heet op.
 

Geen opmerkingen: