9 september 2010

Rundvlees in rode wijnsaus **

Benodigdheden:

500 gr. rundvlees
2 grote uien
1 bakje champignons
1 grote winterwortel
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte tarwebloem
1 kl. blikje tomatenpuree (Del Monte)
2 theelepels knoflookpasta (of 1 teentje fijngehakt)
1 fles rode wijn (merlot)
1 grote blok runderbouillon (maak hier met kokend water 250 ml. bouillon van)
350 gr. witte rijst
2 laurierbladeren
1 bouquet garni
peper en zout naar smaak



Bereiding:

Braad het rundvlees bruin in de olijfolie in een hapjespan. Voeg de grof gesnipperde ui toe en bak even mee, voeg de knoflookpasta toe en schep dit even mee om.
Voeg nu de bloem toe en roer goed door (niet aan laten bakken). Voeg nu met kleine beetjes tegelijk de bouillon toe en blijf constant goed roeren, hierna kun je de rode wijn toevoegen (ca. 250 ml.) dit is afhankelijk van de dikte van de saus. Doe hierbij een volle eetlepel tomatenpuree en roer nogmaals goed door.
Schil de winterwortel en snijd deze in dunne plakjes van 3 mm. dikte. Voeg deze toe aan de saus. Doe de laurierbladeren en de Bouquet Garni en wat peper/zout naar smaak bij de saus.
Laat dit geheel met het deksel op de pan op een lage temperatuur zachtjes pruttelen gedurende 1½ à 2 uur. Na 1 uur kun je de in schijfjes gesneden champignons toevoegen.
Proef na de kooktijd of het vlees mals is, anders de kooktijd verlengen.
Kook ondertussen de rijst in ruim kokend water volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet deze af. Serveer de saus met de rijst apart of meng het van tevoren al door elkaar heen.

Geen opmerkingen: