15 maart 2014

Kippenlevertjes in mosterdsaus *

De lever van verschillende dieren wordt door mensen geconsumeerd en geldt vaak als een delicatesse. Bekend is vooral de Foie Gras (ganzenlever) en leverpastei (gemaakt van varkenslever), maar ook kippenlevers en runderlevers worden voor consumptie gebruikt. Lever heeft meestal een sterke typische geur en smaak die lang niet iedereen kan waarderen.
De Foie Gras zouden ze moeten verbieden, aangezien ganzen hiervoor worden mishandeld doordat ze gedwongen moeten eten, om zodoende snel een vergrote lever te krijgen. Afschuwelijk vind ik dat!. Runderlever eet ik liever niet, omdat dit vrij droog van smaak wordt. Varkenslever vind ik heerlijk als het op Griekse wijze wordt gegrild. En kippenlevers eet ik het liefst volgens onderstaand recept, dat ik zelf heb bedacht. Hoewel ik probeer om niet te koken uit pakjes, zakjes en allerlei kant-en-klare produkten, gebruik ik hierbij wel de Calvè Mosterdsaus. Want die heb ik zelf nog niet met dezelfde smaak en eenzelfde consistentie kunnen namaken.


Benodigdheden  (voor 2 personen):

500 gr. kippenlevertjes
1 grote ui
1 bakje champignons
1 flinke scheut Mosterdsaus van Calvé
Boemboe saté
aromat
peper/zout naar smaak
maïzena
1 grote blok kippenbouillon (maak hiervan met kokend water een ½ liter bouillon)
2 eetlepels olijfolie


Helaas nog geen eigen foto van dit gerecht, dus voorlopig eentje die het meest lijkt op hoe mijn gerecht er na de bereiding uitziet. Ik hoop snel een eigen foto te kunnen plaatsen!

Bereiding:

Maak de kippenlevertjes goed schoon, verwijder slechte stukjes en draadjes. Snijd de grote levers over de helft. Meng op een bord de maïzena met de Boemboe saté, peper en aromat. Haal de kippenlevertjes goed door de gekruide maïzena.
Maak in een hapjespan de olie goed heet en fruit de uien aan, voeg daarna de kippenlevertjes toe en bak deze lichtbruin. Voeg dan de champignons toe. Giet hierna steeds een beetje van de bouillon toe, totdat er een romige saus ontstaat. Doe hierbij een flinke scheut mosterdsaus. Laat dit nog 5 minuten op een lage temperatuur/zacht vuur staan en roer regelmatig door.

Serveertip:


Verse spinazie en aardappelpuree.

Geen opmerkingen: