6 maart 2014

Gnocchi di Sorrentina **

Gnocchi is een Italiaanse pastasoort. Het woord Gnocchi, meervoud van het Italiaanse Gnocco, betekent "klont". De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord "dumpling" aangeduid, de Nederlandse variant is knoedel. Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel; Gnocchi di patate. In Rusland worden zij ook "Gnocchi" genoemd. Gnocchi di patate zijn een soort ovale balletjes, gemaakt van aardappel en tarwebloem. Het is een typisch Italiaans gerecht. De aardappelen worden gekookt en gepureerd, daarna met meel en eidooier gekneed en dan gekookt in kleine balletjes. De Gnocchi zijn klaar als ze komen bovendrijven. Ze worden vaak geserveerd met een saus van tomaten of van zachte kaas.




Benodigdheden:

Gnocchi di patate:
1 kilo bloemige aardappelen
2 eidooiers
150 gram fijne tarwebloem

Sorrentina saus:
1 eetlepel olijfolie
1 flinke mespunt knoflookpasta
1 ui
Tomato frito saus
Vers gemalen peper en zout naar smaak
1 eetlepel gedroogde oregano
100 ml. zoete witte wijn
6 blaadjes basilicum
100 gram buffelmozzarella

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen totdat ze nog lauwwarm zijn.
Bereid ondertussen de Sorrentina saus. Snipper de ui fijn en fruit deze aan in de olijfolie, voeg de knoflookpasta toe en laat deze nog even meefruiten. Voeg de Tomato frito saus toe en roer goed door. Voeg de zoete witte wijn toe. Breng op smaak met de gedroogde oregano, de verse basilicum blaadjes, zout en versgemalen peper. Laat deze saus op een lage temperatuur een beetje inkoken. Bereid nu de puree. Gebruik hiervoor een pureeknijper (geen stamper dus) om er puree van te maken. Voeg de 2 eierdooiers en de bloem toe aan de puree en kneed dit met je handen goed door tot je er een stevige bal van kunt maken en alle bloem en aardappel is opgenomen. Bestuif je werkvlak nu met een beetje rijstebloem. Snijd vervolgens een plak van de bal af en rol hiervan een ‘worstje’ op het bestoven werkvlak. Snij hiervan met een mes steeds stukjes van circa 2 cm. af. Rol de stukjes in je handen tot een klein ovale vorm. Vervolgens haal je de Gnocchi over een vochtige vork, zodat er kleine ribbeltjes in ontstaan. Zet een kookpan op met water en breng dit aan de kook. Laat de Gnocchi in de pan glijden en wacht totdat ze aan de oppervlakte komen drijven. Zodra ze drijven: zijn ze gaar. Neem ze voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en laat ze in een vergiet uitlekken.
Meng de Gnocchi met de Sorentina saus en schep het geheel in een ovenschaal. Snijd plakjes van de Mozzarella en verdeel deze over de ovenschaal met Gnocchi. Zet de ovenschaal circa 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveertip:

Heerlijk met een frisse groene salade. Lekker een glaasje Chianti of Lambrusco erbij!


Geen opmerkingen: