18 november 2013

Fritata **

Fritata lijkt wel een beetje op de Spaanse aardappeltortilla, maar het verschil is dat hier dus al meteen vlees en groente in zit. Heerlijk als lunch of als bijgerecht op een Tapas buffet. Toch weer net even anders als de normale tortilla. Ook koud is dit gerecht heel goed te eten, dus op een koud buffet kun je deze Fritata ook heel goed in kleine puntjes serveren. Een frittata is een gerecht uit Italië. Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta's die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor. De 'moderne' frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, aardappel, ui en kruiden. Een frittata kan echter van diverse ingrediënten worden bereid.


Benodigdheden:

750 gram vastkokende aardappelen
100 gram witte tarwebloem
3 eieren
2½ dl. melk
100 gram gerookte spekblokjes
100 gram ham reepjes
2 grote uien
½ rode paprika
½ groene paprika
2 eetlepels olijfolie
peper/zout naar smaak


Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd hier heel dunne frietjes van. Bak deze in een grote koekenpan in de olie goed aan en roer regelmatig om zodat ze overal goudbruin worden.
Ondertussen snipper je de uien en snijd de paprika’s in dunne reepjes. In een aparte koekenpan moet je de spekblokjes aanbakken totdat ze glazig zijn. Doe hierbij de uien en paprika en laat ze gedurende 15 minuten zachtjes meebakken.
Meng in een grote maatbeker de melk, de eieren en de bloem en eventueel peper/zout naar smaak. Roer dit goed door totdat alle klontjes eruit zijn.
Gooi het spek/groentemengsel en de hamreepjes bij de aardappelen en roer goed door. Voeg dan het bloempapje toe en laat het op een matig vuurtje stollen. Doe de deksel op de pan, maar laat het niet aanbakken!
Na 10 à 15 minuten moet je het geheel voorzichtig op een grote platte deksel schuiven en dan omgekeerd weer in de pan doen. Laat dit nogmaals 10 à 15 min. zachtjes bakken. 

Serveertip:

Lekker met appelmoes

1 opmerking:

Rob's Portal zei

Echt lekker!!!, goed recept!!