15 november 2013

American Cole Slaw **

Dit is eigenlijk een recept met een soort groente die vooral associaties met de winter oproept, maar waar je in de zomer ook heel erg lekkere salades van kunt maken: Witte Kool.
Witte kool is het hoofdbestanddeel voor de in Amerika zeer populaire coleslaw (ze beleggen er daar zelfs sandwiches mee). In Engeland heette koolsla vroeger (letterlijk vertaald 'cabbage salad', maar toen kwam daar later het woord "Cole" voor kool weer in de mode en verdween de 'd'. Het Engelse cole en het Nederlandse kool komen beide van het Latijnse colis dat "kool" betekent.
Er bestaan veel verschillende versies van koolsla. In dit geval gaat er ook een winterwortel in. U kunt ook aan het experimenteren slaan met fruit en er bijvoorbeeld kleine stukjes appel of ananas in doen. En u zou de dressing op basis van crème fraîche of mayonaise kunnen maken.
Het handige van deze salade is dat hij er alleen maar lekkerder op wordt als u hem een dag van tevoren maakt.




Benodigdheden:

450 gram witte kool, fijngesneden
75 gram worteltjes, in dunne reepjes
1 ui
100 ml. magere yoghurt
125 gram mayonaise
1½ eetlepel azijn
1½ eetlepel citroensap
50 gram suiker (of meer naar smaak)
½ theelepel zout
vers gemalen peper naar smaak

Bereiding:

Doe de witte kool, wortel en sjalot in een kom. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Meng door het koolmengsel. Zet afgedekt een paar uur in de koelkast. De dag ervoor maken is nog lekkerder. Blijft een aantal dagen goed in de koelkast.
Schaaf de kool heel dun en rasp de wortel in heel dunne lucifer reepjes.
Snijd de ui in de lengte in vieren en schaaf de kwarten in heel dunne plakjes.
Meng de yoghurt, de mayonaise, de azijn, citroensap, zout en peper door elkaar.
Het beste is om gewoon uw handen te gebruiken (je ziet dat ook tv-koks steeds vaker doen!) om de dressing min of meer door de salade heen te kneden.
Dek de salade af en zet hem voor gebruik een paar uur in de koelkast, eigenlijk liefst tot de volgende dag.



Tip:

Dit gerecht is zeker in de zomer een van mijn favoriete bijgerechten bij de BBQ. Maar ik vind het ook heerlijk als lunch gerecht op een heel warme dag!

Geen opmerkingen: