10 juni 2013

Tortilla de Patatas **

De Tortilla de Patatas of ook wel Spaanse tortilla genoemd, is één van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken en vindt haar oorsprong in het binnenland van Spanje. Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Regelmatig wordt ui en knoflook toegevoegd. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging aan een salade, op een baguette met tomaat, of in blokjes of puntjes als tapa. 

De Spaanse tortilla moet niet verward worden met de Mexicaanse tortilla, een pannenkoek van maïsmeel.
 


Ingrediënten (4 personen):
Vastkokende aardappelen (geschild 300 à 400 gram)
Uien (2 grote)
Eieren (4 à 5, afhankelijk van de grootte)
Mespuntje geperste knoflook
Verse gehakte krulpeterselie
Versgemalen Peper en zout naar smaak
Olijfolie (geen vierge)
Bereiding:

Snijd de aardappelen in dobbelstenen. Snipper de uien (niet al te fijn, maar ook niet te grof). Hak de peterselie fijn. Pers de knoflook (of gebruik al voorgeperste knoflook).
Giet circa 4 eetlepels olijfolie in de pan en bak hierin de aardappelen en de uien op een laag vuurtje gedurende 10 minuten (met de deksel op de pan). Let op: de aardappelen en uien mogen niet erg bruin kleuren, het is meer de bedoeling dat ze zacht worden. Laat dit even 5 minuten afkoelen.
Klop in een grote schaal de eieren los. Schep het aardappel/uienmengsel met de olie uit de pan door de geklopte eieren. Laat dit zo 5 minuten staan.
Doe opnieuw een klein laagje olijfolie in de pan en giet het aardappel/uienmengsel in de pan. Druk het met een houten lepel goed aan. Laat dit op een zeer laag vuur of lage temperatuur zachtjes gaar worden. Controleer regelmatig of de onderkant niet te bruin wordt. Wanneer het ei grotendeels is gestold en de onderkant is mooi bruin gekleurd, leg dan een groot bord over de pan en keer hierop de Tortilla. Doe nogmaals een beetje olijfolie in de pan en laat de omgekeerde Tortilla voorzichtig in de pan terug glijden, zodat de andere kant ook langzaam bruin kan worden. Neem hiervoor rustig de tijd.

Serveertip:
Lekker met Albondigas con Tomate en kleine bundeltjes sperziebonen gewikkeld en gebakken in Ibericoham.

Geen opmerkingen: