10 juni 2013

Albondigas con Tomate **

In Spanje en Latijns Amerika, worden gehaktballetjes Albondigas genoemd (afgeleid van het Arabische woord Albunduq (wat hazelnoot of klein rond object betekend). Albondigas zouden oorspronkelijk een Berbers of Arabisch gerecht zijn, dat gedurende de Islamitische overheersing werd geïmporteerd in Spanje. Albondigas kunnen worden geserveerd als voorgerecht en hoofdgerecht, meestal in een tomatensaus. Mexicaanse Albondigas worden meestal geserveerd als soep met brood en groenten.
In Spain and Latin America, meatballs are called albóndigas, derived from the Arabic al-bunduq (meaning hazelnut, or, by extension, a small round object). Albóndigas are thought to have originated as a Berber or Arab dish imported to Spain during the period of Muslim rule. Spanish albóndigas can be served as an appetizer or main course, often in a tomato sauce, while Mexican albóndigas are commonly served in a soup with a light broth and vegetables.

Ingrediënten:
250 gram gehakt / 250 gram minced meat
1 teentje knoflook/of een theelepel geperste knoflookpasta / 1 clove of garlic
Panko broodkruimels (te krijgen bij de Aziatische Toko of Jumbo Foodplaza)
Panko breadcrumbs (available at Asian Toko)
2 eetlepels melk / 2 table spoons of milk
1 ei / egg
1 witte boterham / 1 white sandwich without the crusts
olijfolie / olive oil
zout en peper naar smaak / salt + pepper to your taste
4 eetlepels gehakte peterselie / 4 table spoons of shoppend parsely
Maizena / cornflour

Voor de tomatensaus:
1 ui / oignon
1 teentje knoflook/of een theelepel geperste knoflookpasta / 1 clove of garlic
1 pakje Tomato Frito (300 ml) / 300 ml. of tomato sauce
olijfolie / olive oil
suiker / Sugar
4 eetlepels zoete witte wijn / sweet White wine
1 runderbouillonblokje / beef bouillon (Cube tablet)

Bereiding:

Snijd de korsten van de boterham en week deze met de eetlepels melk.  Doe het gehakt in een mengkom en voeg het zout/peper,  ei, Panko broodkruimels, knoflook, de helft van de gehakte peterselie  en meng alles goed door elkaar. Knijp de overtollig melk uit de geweekte boterham en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Kneed alles nog eens goed door. Rol van het gehakt kleine golfballetjes en rol deze door de maïzena.
Doe olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes op niet al te hoog vuur of een te hoge temperatuur rondom bruin. Schep de gebruinde balletjes uit de pan op een bord. 

Bak de ondertussen gesnipperde uien in de olie lichtbruin, laat ook de knoflookpasta/geperste knoflook even meefruiten.  Zet het vuur of de temperatuur lager en voeg de Tomato Frito toe. Voeg 1 a 2 eetlepels suiker toe. Brokkel een runderbouillonblokje boven de pan fijn en roer dit goed door. Voeg nu de witte wijn toe. Laat dit heel even pruttelen op een laag vuur/temperatuur. Voeg dan de gehaktballetjes toe aan de saus en laat dit nog zo’n 15 minuten staan. Strooi voor het opdienen de rest van de gehakte peterselie over de gehaktballetjes en tomatensaus. 

Serveertip:

Heerlijk met Tortilla de Patatas en sperziebonen met Iberico-ham of een frisse salade.

Geen opmerkingen: