29 december 2012

Focacciabrood met rozemarijn, tomaten-tapenade & tomaat ***

Benodigdheden (voor 2 broden):
1 pak Koopmans broodmix
½ theelepel gedroogde fijne rozemarijn
275 ml. handwarm water
½ eetlepel olijfolie
potje tomaten-tapenade
1 tomaat 

Bereiding:
Bereidt het brood zoals aangeven op de verpakking, maar vervang de boter door olijfolie en voeg de rozemarijn toe. Goed kneden (kan ook met een broodmachine gekneed worden).
Verdeel het deeg in twee helften en leg het brooddeeg elk in een ronde vorm (eventueel kun je hiervoor een springvorm gebruiken, leg over de bodem een velletje bakpapier en beboter de zijkanten. Bestrijk de bovenkant van het deeg met tomaten-tapenade en leg er enkele dungesneden schijfjes tomaat op. Prik met je vinger diverse gaten in het deeg. Zet nu het deeg op een warme plaats. Of zoals ik het altijd doe: zet de bakvorm bovenop een omgekeerd diep bord in de aanrecht, die tot net onder de bakvorm is gevuld met heet water (niet gekookt, gewoon heet uit de kraan). Laat het brooddeeg een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven tot 180 °C.

Zodra het brood voldoende is gerezen, zet je de bakvormen in het midden van de oven op een rooster. Bak het brood gedurende 20 minuten in de hete lucht oven (tussendoor checken of het niet te donker wordt). Laat het brood na het bakken 5 minuten afkoelen voordat je de bakvorm verwijderd. Daarna laat je het nog een kwartiertje afkoelen. Snijdt het brood in punten.

Serveertip:
Heerlijk met rocket sla en zelfgemaakte tonijnsalade.

Geen opmerkingen: