7 december 2010

Monkfish uit de oven (zeeduivel) volgens Portugees recept ***

Dit recept kreeg ik van onze Portugese vriend José (directeur van een fantastisch hotel aan de kust in de Algarve, Monta Rota- Vila Real). Zelf durfde ik al jaren geen vis meer te eten, nadat op nog jonge leeftijd een flinke visgraat overdwars in mijn slokdarm belandde en daar toen niet meer zomaar uit wou ... drama dus! Daarna had ik een trauma als het op vis aan kwam en bekeek ik zelfs een Iglo visstick met een vergrootglas, aangezien ik inmiddels panisch was voor visgraten.
Hij overtuigde mij ervan dat ik deze vis zonder problemen zou kunnen eten, aangezien duivelsvis goed te fileren is. En door de smaak zou ik meteen weer een visliefhebber worden volgens hem. Hij had gelijk, want ik vond dit gerecht heerlijk en vroeg hem na het eten om het recept. De dag daarna werd ik verrast met een Cataplana, ook een visschotel en het meeste bekende visgerecht uit de Algarve.

Benodigdheden:

500 gr. zeeduivel (gefileerd)
2 eetlepels vers gehakte peterselie
1 theelepel knoflookpasta
vers geperst citroensap
250 gr. gepelde grote garnalen
250 gr. pancetta (bacon)
2 eetlepels olijfolie
200 cherry tomaatjes
zout en peper naar smaak
saté prikkers


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de saté prikkers in water.
Hak de peterselie zeer fijn en de gepelde garnalen in kleine stukjes. Mix de peterselie, de garnalen, de citroen en de knoflook door elkaar.
Kruid de zeeduivel-filets met peper en zout naar smaak. Druk ze dan aan beide zijden stevig in de garnalenmix. Vouw de pancetta plakjes van uiteinde naar uiteinde om de zeeduivel-filets. Snijd de met pancetta onwikkelde zeeduivel in stukken van 5 cm. Steek ze om en om met een cherrytomaatje aan een saté prikker. Besprenkel de bodem van een ovenschaal met olijfolie en leg hierop de in pancetta gewikkelde zeeduivel-tomaat prikkers.
Laat dit in de oven staan gedurende 25 à 30 minuten.

Serveertip:

Heerlijk met verse gebakken aardappeltjes en een frisse gemengde salade.

Geen opmerkingen: