28 december 2010

Hongaarse Goulash **

Goulash of goelasj (Hongaars: Gulyás, Kroatisch: Gulaš, Roemeens: Gulaş, Pools: Gulasz, Tsjechisch: Guláš, Duits: Gulasch) is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd - dit is wat meestal goulash genoemd wordt). Er zijn veel varianten van goulash, bijvoorbeeld met rundvlees, schapenvlees,varkensvlees en vis. Deze laatste is een zeer pikante variant. Niet alleen in Hongarije maar ook in andere Centraal- en Zuidoost-Europese landen, zoals in Duitsland, Roemenië en het voormalige Joegoslavië is goulash populair.

Benodigdheden:

300 gr. rundvlees
300 gr. varkensvlees
500 gr. uien
1 rode paprika
1 groene paprika
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel paprikapoeder
5 dl. runderbouillon
2 eetlepels maïzena
1 eetlepel koud water
2 eetlepels zure room
1 theelepel karwijzaad of kummel
1 mespunt knoflookpasta of 1 teentje vers geperst
zout en peper naar smaak
een beetje geraspte schil van een gele citroen



Bereiding:

Snijd het rundvlees in dobbelstenen. Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in repen.
Verhit de olie in een diepe hapjespan en braad hierin het rund- en varkensvlees aan totdat het bruin wordt.
Voeg de uien toe en laat ze glazig worden. Voeg dan de paprika toe en laat die even meebakken. Doe de knoflook erbij en laat dit 1 minuutje meebakken.
Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, de bouillon, karwijzaad, geraspte citroenschil en zout en peper toe.
Laat het geheel zo’n 2 uur op een zacht vuur sudderen totdat het vlees zacht en gaar is.
Meng de maïzena met een eetlepel koud water en roer dit door de saus, laat dit even mee pruttelen. Haal de pan van de warmtebron en roer vervolgens de zure room door het geheel.
Lekker met witte rijst.

Geen opmerkingen: