2 februari 2014

Tartiflette *

Tartiflette is een aardappelgratin, overbakken met Reblochon kaas. Reblochon kaas komt uit de Franse Haute-Savoie: de Alpenstreek die bij de wielrenners bekend is om de kuitensloper ‘Alpe d’Heuz. Nou, ik zou die steile berg waarschijnlijk lopend nog niet eens kunnen bedwingen. Maar dat is ook helemaal nergens voor nodig, want dat doen de Franse koeien al voor mij. Terwijl Yvette3, Madeleine16 en Josephine24 en al die andere volslanke meiden met hun rasptong een portie gras met Alpenkruiden naar binnen trekken, genieten ze ondertussen van het uitzicht op de gletsjers. Na een tocht door hun 4 magen is het gras-/kruidenhapje verteerd tot heerlijk romige melk, die door een blozende Franse boerin wordt afgetapt. Van die melk maakt zij de smakelijke Reblochon voor haar ovenheerlijke Tartiflette. Niets bijzonders hoor, want dat doen en deden haar moeder, haar grootmoeder, haar overgrootmoeder en betovergrootmoeder en alle andere gebochelde Alpenomaatjes al eeuwen lang. Althans dat dacht ik toch. Maar dat schijnt helemaal niet zo te zijn. Want net als je daar lekker met je aloude receptje bezig bent, komt er zo’n betweter bij je langs die in één keer, pats-boem, je romantische ballonnetje lek prikt. Een Tartiflette bleek namelijk gewoon een marketing item uit 1980. Dat ging zo: zo ’n 30 jaar geleden zaten een stel kaasboeren (van die knoestige, verroeste Savoyards, ergens in een berghut in de Alpen over hun melk- en kaasoverschot te bomen. En dat was hard nodig, want op de planken in hun schuur lagen nog grote voorraden kazen. Een faillissement kwam steeds dichterbij. De Tartiflette redde hun Toko en met verve. Nou, dat weten we dan ook weer. Zucht! Nou, dan maar geen recept uit de oude doos, maar ik blijf gewoon denken dat het wel zo is. Want Tartiflette komt van Fricassee de Tartifles. En dat is toevallig wel een oud Frans volksgerecht van gebakken aardappelen met ui. Denk er dan even kaas en spek bij en je hebt de huidige Tartiflette. Dus ik zou zeggen, ga ook eens op zoek naar een goede Reblochon (gemaakt van rauwe melk met meer smaak) en zet ook eens een overheerlijkeTartiflette op tafel waar iedereen nog lang over na zal praten. En wie weet gaat het recept van jou dan vanzelf over op je kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. En krijgen we die aloude historie alsnog!


Zo snijd je de reblochon!



Ingrediënten:

100 gr. gerookte spekreepjes
2 teentjes knoflook of 1 theelepel knoflookpasta
8 aardappelen
2 uien
1 klein klontje boter
250 gr. Reblochon kaas
witte wijn
versgemalen peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen, was ze en dep ze daarna droog met een keukentissue. Snijd de aardappelen in schijfjes van 2 mm dik. Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Meng de aardappelschijfjes met de knoflook, ui en spekblokjes in een kom. Smelt de boter in een anti aanbakpan en gooi het aardappelmengsel in een anti-aanbakpan en stoof dit gedurende 3 à 4 minuten. Maak het op smaak met versgemalen peper. Schep het hierna in een vuurvaste ovenschaal en overgiet de aardappelen met de witte wijn tot ze bijna onder staan.
Dek de schaal af met aluminiumfolie maar zorg ervoor dat de rand vrij blijft zodat de stoom nog kan ontsnappen. Plaats de schaal gedurende 40-45 minuten in de oven.

Snij de kaas in 2 grote schijven (dus zodat je twee grote schijven met elk een korst aan een kant over houdt) en leg die met de korst naar beneden op de aardappelen en zet de ovenschaal nog eens circa 10 minuten in de oven, maar dan nu onder de hete grill. Houd de Tartiflette goed in de gaten, want per oven kan de grilltijd nogal verschillen. De bovenkant moet goudgeel tot lichtbruin gegrild zijn (het mag natuurlijk niet zwart gebakken worden). Dus opletten in de laatste minuten is wel belangrijk. Er kan een grote blaas ontstaan doordat de kaas heet wordt, maar dat is normaal. Dus daarover hoef je je geen zorgen te maken. Laat de schotel nog even 3 minuten afkoelen alvorens te gaan eten.

Serveertip:

Heerlijk met frisse groene salade of vers gekookte broccoli of verse sperziebonen. En als vlees zou ik gebakken varkenshaas aanraden (zonder extra saus of wat dan ook).

1 opmerking:

Anoniem zei

Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog.
I hope to see you there soon!