5 januari 2011

Irish Stew **

Irish stew (stobhach in het Gaelic, de Ierse taal) is een traditioneel Iers gerecht.
Het is een traditionele Ierse stoofpot gemaakt van lamsvlees, schapenvlees of rundvlees, met aardappelen, winterpeen, champignons, ui en peterselie.
Tegenwoordig wordt ook wel bier toegevoegd, bij voorkeur een stout (bijvoorbeeld: Guiness). Irish Stew wordt traditioneel gegeten op St. Patricks Day ( = een Ierse nationale feestdag).


Benodigheden:

750 gram rundvlees of lamsvlees, in stukken van 3 cm
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook of 1 theelepel knoflookpasta

1 liter runderbouillon (van een bouillonblok)
1 blikje tomatenpuree
1 fles Guiness bier
2 theelepels suiker
2 takjes tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
1 flinke scheut Worcestersaus
2 eetlepels tarwebloem
2 uien, gehakt
4 grote aardappels, in blokjes
1 grote winterwortel, in blokjes
150 gram verse champignons in plakjes
50 gram boter
2 eetlepels vers gehakte peterselie



Bereiding:

Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Doe het vlees in porties in de pan en bak het rondom bruin. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee.Voeg de bloem toe en roer dit even goed om. Doe nu de bouillon, de tomatenpuree, de Guiness, de suiker, de tijm, de laurierblaadjes en de Worcestersaus erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag, sluit de pan en laat het geheel circa anderhalf uur sudderen.
Smelt ondertussen de boter in een andere grote pan op middelhoog vuur en bak daarin de uien, de aardappels, de champignons en de wortels gedurende 20 minuten. Voeg ze dan toe aan de stoofpot. Laat nog een half uur meesudderen, voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi met de peterselie en serveer.

Geen opmerkingen: