21 oktober 2014

Hachis Parmentier met bloemkool *

Parmentier is een smakelijk ovengerecht en een klassieker uit de Franse keuken. Het democratisch en populair gerecht, dat sterk lijkt op de Engelse ‘Cottage Pie‘, dankt zijn naam aan apotheker Antoine Augustin Parmentier (1737 – 1813) wie ervoor zorgde dat de aardappel meer bekendheid kreeg en onder verschillende vormen op tafel kwam.
Hachis Parmentier is een gerecht van laagjes: een laag gehakt vlees (hachis – hachee: vroeger gebruikte men restjesvlees om dit gerecht te maken) en een laag aardappelpuree, gegratineerd in de oven. In de originele versie zit natuurlijk geen bloemkool, maar ik vind het zelf een heerlijke variatie op het originele recept. Je kunt de bloemkool ook eens vervangen door broccoli.


Benodigheden:

½ liter melk
½ bloemkoolsap
100 gram bloem
250 gram geraspte kaas
1 bloemkool
12 middelgrote aardappelen
800 gram rundergehakt
nootmuskaat
peper en zout
citroensap
boter

Bereiding:

Bak het gehakt rul en lichtbruin met een klein beetje boter in een koekenpan. Kook de aardappelen gaar in 20 minuten (voeg zout naar smaak toe tijdens het koken). Knijp de aardappelen door een pureeknijper en maak er aardappelpuree van. Gebruik hiervoor een klein klontje boter en een klein scheutje melk om er een romige massa van te maken. Breng deze op smaak met peper en nootmuskaat. Kook de bloemkool in kleine roosjes gaar (tijdens het koken zout naar smaak toevoegen). Leg nu eerst een laag puree in een ovenschaal, doe hier bovenop het rul gebakken gehakt. Daarbovenop maak je een laag van de bloemkoolroosjes en bestrooi deze met nootmuskaat.

Maak een bechamelsaus van de boter, de bloem, de melk en een ½ liter van het bloemkoolsap (kookvocht), nootmuskaat en citroensap. Giet de bechamelsaus over de bloemkool en strooi er de kaas over. Zet 25 minuten in een oven van 200°C.

Serveertip:

Je kunt ook een fijngehakt uitje toevoegen aan het gehakt en dat even meebakken!

Geen opmerkingen: