5 mei 2011

Chapli Kebab (Pakistan) ***

Ingrediënten: 

500 gr. gehakt
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel peper
½ theelepel koriander
½ theelepel komijn
2 groene chilipepertjes (fijn gehakt, zonder zaadjes)

1 ui (fijn gesnipperd)
4 tomaten uit blik (fijn gehakt)

verse muntblaadjes (fijn gehakt)
verse korianderblaadjes (fijn gehakt)

zout naar smaak
olijfolie


Chapli Kebab is van oorsprong een Perzisch recept, dat later ook bekend raakt in het Midden-Oosten en in Turkeye.
Hier denk je bij Kebab aan vlees op een spies of zoals Döner Kebab in de Shoarmazaken, maar in het Midden-Oosten is het echter een typisch gril-gerecht. Oorspronkelijk wordt het gemaakt met lamsgehakt, maar je kunt het naar eigen smaak ook met rundergehakt of halfom gehakt maken.
Je rolt ze eerst tot ballen en drukt ze dan plat met je hand in de vorm van een 'slipper'. Het woord Chapli betekent namelijk slipper.
 

Benodigdheden:

Vermeng het gehakt met alle kruiden en laat het 1 uurtje rusten in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Vorm van het gehakt kleine ballen en plet deze met je handen tot een platte burger (volgens oud Indiaas gebruik worden ze gevormd tot de vorm van een slipper).
Bak de chapli’s lekker bruin in de olie.
Serveer met Pandan-rijst, een frisse zoet-zure komkommersalade en een yoghurt knoflooksaus.

Geen opmerkingen: