1 april 2011

Gesmoorde andijvie *

Toen onze kinderen nog klein waren, lustten ze eigenlijk geen andijvie. Omdat ze dat maar 'bitter' vonden smaken. Maar omdat ikzelf heel erg graag andijvie eet, wilde ik daar toch iets op verzinnen.
Uiteindelijk ben ik op dit recept gekomen. En sindsdien aten ze andijvie zonder te mopperen.

Benodigdheden:

2 stronken andijvie
1 grote ui
2 eetlepels olijfolie
nootmuskaat en aromat
100 gr. geraspte kaas
2 eetlepels maïzena
300 dl. melk
1 grote blok runderbouillon




Bereiding:

Snijd de andijvie in ringen van ± 2 cm en was de andijvie grondig zodat al het zand eruit is (anders loop je lekker te knarsen tijdens het eten).
Laat dit gedurende een half uurtje zeer goed uitlekken in een vergiet. Snijd ondertussen de ui in snippers. Zodra de andijvie goed is uitgelekt, bak je de ui licht aan in een wok of hapjespan. Doe hierbij steeds twee handenvol andijvie bij en laat het even slinken door goed te roerbakken. Kruid de andijvie met nootmuskaat en aromat naar smaak. Als alle andijvie goed geroerbakt is (laat het niet te lang bakken!) laat je het nogmaals uitlekken in het vergiet, maar vang het kookvocht op in een pannetje.
Breng het kookvocht met de melk en het bouillontablet zachtjes aan de kook. Roer ondertussen in een kleine maatbeker een beetje melk met de maïzena tot een papje.
Zodra de melk begint te koken voeg je met kleine scheutjes het maïzenapapje toe, blijf roeren totdat er een dikke saus ontstaat (de saus mag redelijk dik worden, want uit de andijvie komt altijd nog vocht en dan wordt het nog een dunne soepzooi).
Roer op het laatst de geraspte kaas door de saus en laat dit even smelten.
Roer dan alles door de andijvie.


Serveertip:
Lekker met gehaktballen en aardappelpuree

Geen opmerkingen: