28 oktober 2015

Wortelsoep *

Wortel en ui wordt meestal alleen gebruikt om hutspot van te koken, maar je kunt er ook een heerlijke maaltijdsoep mee maken. Eigenlijk kun je van bijna alle groenten wel een lekkere soep maken, maar wortelsoep hoor je toch niet zo vaak. Terwijl het heel erg smakelijk is! Deze soep kun je ook vegetarisch maken, als je de runderbouillon tablet en de gehaktballetjes weglaat. Indien je de soep nog wat dikker zou willen hebben, kun je een aardappel in kleine blokjes mee laten koken. Een scheutje room erin, smaakt ook prima. En wortel schijnt goed te zijn voor je ogen, want … heb je weleens ooit een konijn gezien met een bril op? Hahaha.

Benodigheden:

4 grote winterwortels
2 grote uien
1 oranje paprika (maar rode of gele mag ook)
25 gr. boter
1 flinke mespunt knoflookpasta
1 koffielepel Ras el Hanout (verkrijgbaar bij Turkse/Marokkaanse winkels)
peper/zout naar smaak
1 grote blok runderbouillon
1 liter water
125 gram gehakt
1 koffielepel gehaktkruiden
1 ei
1 eetlepel paneermeel
vers fijngehakte peterselie



Bereiding:

Schil de wortels en rasp deze op de groffe kant van een kaasrasp. Schil de uien en snipper ze in kleine stukjes. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd ze dan in kleine blokjes. Smelt de boter in de soeppan en fruit hierin de fijngesnipperde uien aan. Doe hierbij de knoflookpasta en laat deze nog een minuutje zachtjes meebakken terwijl je alles goed door blijft roeren. Voeg dan de geraspte wortel en de paprika blokjes toe. Roer dit ook nog even goed om in de pan. Doe het water in de pan en breng het geheel aan de kook, zet nu het vuur of de warmte wat lager tot het lekker blijft pruttelen. Doe de bouillonblok, de Ras el Hanout toe. Laat dit geheel een 25 minuten zachtjes pruttelen.
Meng ondertussen het gehakt met een losgeklopt ei, de gehaktkruiden, de paneermeel en een klein beetje van de fijngehakte peterselie en vorm hier kleine soepballetjes van.
Giet de gekookte groenten over in een mengkom en maak met een staafmixer alles fijn. Om de soep nog wat fijner te krijgen, kun je hem hierna nog overgieten in een passe-vite (roerzeef) en de massa nog eens doorroeren.
Met de soep verder op smaak met peper en zout naar behoefte. Voeg de gehaktballetjes toe en laat de soep nog zachtjes ± 10 minuten doorpruttelen. Wanneer ook de gehaktballetjes gaar zijn, doe je de fijngehakte peterselie door de soep*. Hierna kan de soep direct worden opgediend.

Serveertip:

*Meng de versgehakte peterselie met 1 eetlepel olijfolie en breng dit in een cirkelvorm aan over de soep. Door de olie blijft dit drijven op de soep, wat een heel erg leuk effect geeft.
Dien de soep op met in stukken gesneden vers Turks brood om lekker te dippen.



Geen opmerkingen: