28 december 2010

Orloff varkensgebraad **

Vanwaar komt de naam van dit overheerlijk, klassiek gerecht? Ik heb het niet kunnen achterhalen! Wie was Orfoff? En wat is de link met het gebraad?
Soms zie je op menu's ook 'Prins Orloffgebraad' staan. Is het een verwijzing naar een adellijke heer ten tijde van de Russische keizerin Catherina II? Of heeft het veeleer te maken met de Orloffdiamant die bovenaan in de scepter van de Russische tsaren prijkt? Wie kan het mij vertellen? De keuze in bijgerechten is zeer uitgebreid: erwten, worten, brocolli, boontjes enzovoorts. Er is echter een constante: ham en kaas horen er altijd bij te zijn!

Benodigdheden:

1 varkensfilet van 600 gr.
 8 schijven gekookte ham
 8 schijven Emmentaler kaas
 boter
 1 bakje champignons
 1 dl room
 citroensap
 extra geraspte kaas
vers  gehakte peterselie
water
 peper, nootmuskaat, aromat en zout naar smaak

Voorbereiding:

Kruid het varkensvlees met peper, nootmuskaat, aromat en zout. Bak het langs alle kanten bruin en laat 20 minuten garen op een middelhoog vuur onder deksel. Laat het gebraad daarna op een snij plank nog 20 minuten rusten.

Bereidingswijze:

Snijd het varkensvlees in dikke schijven (ruim een cm. dikte). Leg in een ovenschotel tussen ieder schijfje vlees een plakje ham en een plakje kaas. Ga verder tot alles verwerkt is. Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 170 graden C. Snij ondertussen de champignons in plakjes en bak ze aan in de braadjus van het vlees. Doe hierbij een klein beetje water en roer alle aanbaksels in de pan goed los. Voeg er dan de room aan toe. Breng op smaak met wat citroensap.  Giet de saus over het geheel, bestrooi dit met de geraspte kaas en laat nog dit nog wat gratineren in de oven.

Geen opmerkingen: