Mihoen is een
dunne, Chinese, noedel, gemaakt van rijstbloem. Het is ook bekend onder de naam
bihoen (Mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit de Min Nan talen) of
rijstvermicelli. In Thailand staat deze noedel bekend als sen mie, in Vietnam
als Bún, in de Filipijnen als bihon, in Maleisië en Singapore als bee hoon, in
Indonesië als bihun of mihun. Kantoneestaligen kennen het als mai fan en
Mandarijns-taligen als mi fen.
Maar ik ben
van mening dat je er elke dunne mie soort wel voor kunt gebruiken, al naar
gelang je eigen smaak. Meng het met diverse roergebakken groenten en een goed
curry paste. Ik eet Mihoen Singapore het liefst met garnalen, maar je kunt het
ook met dun gesneden kipfilet maken. Qua groenten kun je eigenlijk alles
gebruiken wat je maar lekker vind.
De curry pasta
heb ik deze keer niet zelf gemaakt (hoewel dat niet geheel volgens mijn eigen kookvisie
is, want ik maak altijd het liefst alles zelf. Maar om een goede curry paste te
maken moet je daar toch wel een heleboel kruiden voor in huis moet hebben …
genoeg tijd).
Benodigheden:
250 gram dunne
mie of mihoen
250 gram wokgarnalen
200 gram
peultjes of naar smaak Sugarsnaps
1 grote ui
½ groene
paprika
½ gele paprika
100 gram
taugé
100 gram
champignons
1 prei
of lente-ui
½ komkommer
1 flinke
eetlepel diepvriesdoperwten
2 eetlepels Koh Thai red or green curry paste (mag ook van
Phatak zijn)
1
theelepel fijngehakte knoflook
2
eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
Bereiding:
Kook de mie of
mihoen voor volgens de gebruiksaanwijzing . Giet af en spoel goed na met koud
water. Laat deze apart staan in een vergiet.
Snijd de ui in
tweeën en snijd vervolgens de helften in lange dunne stukken. Voeg de knoflookpasta toe. Snijd de paprika in
lange dunne repen. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de prei in stukken
van circa 5 centimeter en snijd deze stukken daarna in lange dunne plakken.
Snijd de komkommer in dikke schuine plakken en snijd deze vervolgens in lange
stukken van circa 1 centimeter dik. Haal
de draden van de peulen of Sugarsnaps en snijd de puntjes eraf. Indien nodig of
gewenst kun je ze nog schuin doormidden snijden. Controleer de garnalen door ze op de rug even
half door te snijden en verwijder indien nodig de zwarte darmkanaaltjes. Door
ze half door te snijden gaan de ruggen tijdens het bakken open staan, hierdoor
zijn ze nog sneller gaar en het ziet er mooi uit in het gerecht.
Verhit de olie
in een wokpan. Fruit de ui in de wok en schep deze voortdurende door de pan
heen en weer. Voeg vervolgens de paprika’s toe en blijf dit continue roeren of
heen en weer scheppen in de hete olie. Voeg hierna de in plakjes gesneden
champignons toe, blijf steeds de groenten in beweging houden in de wok. Voeg nu
de komkommer en de diepvriesdoperwten toe. Houd het vuur hoog, zodat de wok
heet blijft en blijf de groenten omscheppen om aanbranden te voorkomen.
Voeg de
garnalen toe en schep deze aanhoudend met het groentemengsel om in de hete wok.
Voeg nu de curry pasta toe en roer dit gedurende
enkele minuten goed door het groente/garnalen mengsel. Voeg als laatste de
taugé toe en roer het geheel nog circa 2 minuten goed door. Voeg nu de
uitgelekte mie of mihoen toe en schep dit op een hoog vuur nog gedurende enkele
minuten goed door elkaar. Indien nodig kun je een klein beetje heet/gekookt
water toevoegen om de saus goed in de mie en de groenten op te laten nemen.
Serveer zodra de mie/mihoen weer warm is.
Serveertip:
Heerlijk met
kroepoek en een frisse zoetzure komkommersalade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten