Of zoals we het op zijn Hollands zouden zeggen: gewoon een heerlijk Lekkerbekje
met zelfgebakken dikke frites. Als je dit gerecht wilt maken voor meerdere
personen, houdt het dan bij 4 personen omdat het anders bijna niet meer te doen
is. Dan kun je het beter houden bij zelfgemaakte vis en kant-en-klare dikke
frites die je alleen maar hoeft af te bakken. Of je koopt de lekkerbekjes gewoon
kant-en-klaar bij de visboer en bakt daarbij dan wel zelf de dikke frieten. De oorsprong van dit gerecht is natuurlijk Engels.
Benodigdheden voor de vis:
4 stukken
kabeljauwfilet of schelvis a 200 g
250 gram bloem (houd een beetje bloem over om de vissen eerst door te halen)
1 flesje normaal bier
250 gram bloem (houd een beetje bloem over om de vissen eerst door te halen)
1 flesje normaal bier
3 theelepels
bakpoeder
½ theelepel
zout
1 theelepel
vers gemalen peper
2 eieren, het
eiwit dient stijfgeklopt te worden
Benodigdheden voor de frites:
2, 5 kg
vastkokende aardappelen (bij voorkeur Nicola’s)
frituurolie
zeezout naar
smaak
Voorbereiding:
Verwarm de zonnebloemolie
voor de vis tot 190 °C.
Verwarm de
frituurpan voor het voorbakken van de frites tot 160 °C.
Bereiding frites:
Snijd de aardappelen in dikke plakken van ruim een centimeter dik en snijd er
daarna dikke frites van. Was de frites in koud water en droog ze goed af. Bak
de frites in kleine porties gedurende 5 à 6 minuten voor. Laat ze goed uitlekken
en afkoelen in een vergiet.
Bereiding vis:
Bestrooi de
vis aan beide zijden met een mengsel van peper en zout (of gebruik
kant-en-klare viskruiden als je dat lekkerder vindt). Maak van de bloem, het bier, het bakpoeder en
de stijfgeklopte eiwitten een glad beslag. Het moet dik genoeg zijn om overal
aan vast te plakken, dus indien gewenst voeg je nog wat extra gezeefde bloem
aan het beslag toe. Haal de vis eerst even door wat droge bloem en haal hem
daarna pas door het beslag. Zorg dat hij overal goed bedekt is met een dikke
laag van het beslag. Houd de vis vast bij het staarteinde en laat deze langzaam
(per stuk) in de hete olie glijden. Bak deze totdat hij aan beide zijden
goudbruin is. Keer de vis regelmatig tijdens het bakken. Laat de gebakken vis
uitlekken op een keukenpapiertje. Indien nodig kun je de gebakken vis tijdens
het bakken van de frites nog warm houden in een voorverwarmde oven met een
temperatuur van 70 °C.
Bak
tegelijkertijd de frites af in kleine porties op een temperatuur van 180 °C
gedurende 4 à 5 minuten. Bestrooi indien gewenst met zeezout.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten