1 december 2013

Kip op een bierblik (uit de oven) *

Ligt het nou aan mij, of is "Kip op een Bierblikje" meer een mannen-ding dan een vrouwen-ding???

Is dit gerecht nou echt iets om door Mannen te worden bereid of niet? Ik ben zelf opgegroeid met twee oudere broers en ik denk dat als ik hen zou vertellen dat je een kip met zijn achterste op een bierblikje in de oven kunt zetten om daarna een heerlijk gerecht te worden, dat ze waarschijnlijk wel meer geïnteresseerd zouden zijn geweest om zelf ook eens te koken. Maar laten we de grappen over mannen en koken maar even achterwege laten, want dit is dus echt een briljante manier om een kip te roosteren in de oven. Natuurlijk ziet het er wel een beetje raar uit, zo’n kip (eerst gemarineerd met een overheerlijk kruidenmengsel) zittend met zijn achterste op een bierblikje. Maar luister goed: want terwijl de kip ligt te roosteren aan de buitenkant, wordt de binnenkant continue gestoomd in een condens van warm bier. Wat er ondertussen voor zorgt, dat de kip heerlijk zacht wordt zodat hij bijna van het bot afvalt. De smaken trekken zowel van buitenaf als van binnenuit in het vlees. En terwijl de huid van buiten dan ondertussen toch lekker ‘crispy’ wordt, wat dan weer een heerlijke ‘bite’ aan de kip geeft. Ideaal toch. Maar de kip gaat geen echte biersmaak krijgen hoor! De smaak hangt gelukkig meer af van de kruiden-marinade. Dit gerecht zal ongetwijfeld wel door een man verzonnen zijn, maar wij vrouwen weten het dan toch weer even te perfectioneren! De oorsprong van dit gerecht ligt ergens in Amerika of Canada, waar ze vaker BBQ-en dan in Nederland.

Ingrediënten:

1 hele kip
½ blikje bier naar smaak
Marinade:
4 eetlepels olijfolie
1 flinke mespunt fijngehakte knoflook
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel kipkruiden
scheutje limoensap



Bereiding:

Verwarm de hete luchtoven voor op 180 ­°C. Wrijf de kip aan alle kanten goed in met de marinade en laat dit circa een uurtje intrekken. Gooi de helft uit het blikje bier (of nog beter ... drink het lekker op) en zet de kip met zijn achterste op het bierblikje. Zet de kip met blik in een ovenschaal, voor het opvangen van het druipvet en ander kookvocht. Zorg dat de poten niet meer vastgebonden zijn en laat de kip op zijn pootjes rusten, zodat hij samen met het blikje lekker stabiel in de schaal staat. 
Laat de kip in totaal 1½ uur in de oven staan en draai de schaal halverwege de kooktijd een keer kloksgewijs om.

Serveertip:

Heerlijk met zelfgebakken frietjes, broccoli of een groene salade. En niet te vergeten: met appelmoes!

Geen opmerkingen: