Benodigheden:
1 Römertopf of Tajine
600 gram lamsvlees
olijfolie
2½ ui
2 stelen bleekselderij
1 theelepel knoflookpasta of 1 fijngehakt teentje
1 theelepel tomatenpuree
150 ml Griekse mavrodaphne wijn
250 gram Kritharaki of Orzo pasta
1 potje lamsfond (400 ml)
100 gram geraspte Mitzithra kaas of Parmezaanse kaas
4 hele kruidnagels
1 blaadje laurier
Bereiding:
Kruid het in dobbelstenen gesneden lamsvlees met zout en
peper. Laat de olie heet worden in een braadpan en braad het lamsvlees bruin.
Voeg de 2 fijngesnipperde uien toe en laat deze lichtbruin bakken. Doe de
knoflookpasta bij het vlees en de uien. Voeg daarna de in halve ringetjes
gesneden bleekselderij toe en roer dit ook even goed mee om. Voeg de
tomatenpuree toe en roer dit gedurende 1 minuut goed door. Voeg de rode wijn
toe en laat dit tot ongeveer de helft inkoken. Voeg nu het potje lamsfond toe.
Neem nu de halve ui en snijd deze over het midden in tot op de helft, steek
hierin het laurierblad. Steek dan aan beide zijden van het laurierblad
telkens 2 kruidnagels in de ui. Voeg de
ui met de kruiden toe aan de saus.
Giet het vlees met de saus nu in een voorgeweekte Römertopf of Tajine
en laat de saus gedurende 2 uur stoven in een warme oven. Het vlees moet bijna
uit elkaar vallen op het eind, laat het anders gerust nog wat langer staan. Want hoe
zachter het vlees, hoe lekkerder. Als het vlees goed gaar en zacht is voeg je
de Orzo toe. Laat deze 15 à 20 minuten mee pruttelen in de saus (let goed op
dat er voldoende vocht in de pan is om de Orzo gaar te laten worden, voeg indien nodig nog wat heet gekookt
water toe. Verwijder de ui met de laurier en de kruidnagels. Bestrooi de schotel
met de geraspte kaas en dien direct op.
Serveertip:
Maak er een heerlijke Griekse boerensalade bij!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten