29 mei 2014

Turkse rode linzensoep *

“Linzen” is het meervoud van linze. De linze (plant) is een eenjarige peulvrucht die al eeuwen verbouwd wordt, zelfs in het Oude Testament wordt de linze al vermeld. Linzen komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet vreemd dat ze vooral gebruikt worden in de Indiase, Spaanse, Turkse en Marokkaanse keuken. Het gewas, waarvan men zegt dat het veel warmte nodig heeft om te groeien, gedijt ook goed in koudere werelddelen. Canada, dat op het noordelijk halfrond ligt, is momenteel zelfs de grootste exporteur van linzen.Linzen kun je beter niet rauw eten. Ze bevatten een aantal schadelijke en/of slecht verteerbare stoffen die tijdens het koken afgebroken worden.  Anders dan bij gedroogde bonen hoeven linzen niet urenlang te weken. Het mag, maar een uurtje weken is eigenlijk al voldoende om de kooktijd te beperken en de verteerbaarheid te verhogen. Sommige linzen – rode linzen bijvoorbeeld – hoef je zelfs helemaal niet te laten weken.


Benodigdheden (voor vier personen): 

250 gram rode linzen
1 ui
1 aardappel
1 winterwortel
½ eetlepel tomatenpuree
½ theelepel gedroogde chilivlokjes

1 rode paprika
1 theelepel knoflookpasta of fijngehakte knoflook
1 theelepel foelie
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
Turkse yoghurt
2 eetlepels olijfolie
2 bouillonblokjes (kip)
1,5 liter kokend water
verse munt en fijngehakte verse krulpeterselie




Bereiding:

Schil de wortel en de aardappel en snijd ze in kleine blokjes. Ontdoe de paprika van de zaadlijsten en snijd deze eveneens in kleine blokjes.  Pel de ui en snijd ook deze in kleine blokjes. Fruit de ui aan in de olijfolie in een ruime pan. Wanneer de ui glazig is geworden, voeg je de knoflook en de tomatenpuree toe en roer dit even goed om. Voeg vervolgens ook de blokjes aardappel, de paprika en de wortel toe en bak deze ook even mee. Was ondertussen de linzen grondig in een zeef onder stromend water tot het water wat eraf komt helemaal helder is. Voeg ze vervolgens toe in de pan en bak nog heel even mee. Verkruimel de twee bouillonblokjes boven het geheel en giet er de 1,5 liter kokend water op. Voeg de kruiden (chilivlokjes, paprikapoeder, komijnpoeder en foelie) toe aan de bouillon. Laat het geheel aan de kook komen en laat dit ongeveer 3 kwartier zachtjes doorpruttelen tot de linzen helemaal gaar gekookt zijn. Zet dan even de staafmixer in de soep zodat alle stukjes groenten fijn zijn. Serveren met een eetlepel Turkse yoghurt en bestrooi deze met verse fijngehakte peterseliepul en een snufje paprikapoeder.

Serveertip:

Heerlijk met Turks brood!

Geen opmerkingen: