26 november 2013

Mihoen Singapore 'DiMama' **

Mihoen is een dunne, Chinese, noedel, gemaakt van rijstbloem. Het is ook bekend onder de naam bihoen (Mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit de Min Nan talen) of rijstvermicelli. In Thailand staat deze noedel bekend als sen mie, in Vietnam als Bún, in de Filipijnen als bihon, in Maleisië en Singapore als bee hoon, in Indonesië als bihun of mihun. Kantoneestaligen kennen het als mai fan en Mandarijns-taligen als mi fen.

Maar ik ben van mening dat je er elke dunne mie soort wel voor kunt gebruiken, al naar gelang je eigen smaak. Meng het met diverse roergebakken groenten en een goed curry paste. Ik eet Mihoen Singapore het liefst met garnalen, maar je kunt het ook met dun gesneden kipfilet maken. Qua groenten kun je eigenlijk alles gebruiken wat je maar lekker vind.
De curry pasta heb ik deze keer niet zelf gemaakt (hoewel dat niet geheel volgens mijn eigen kookvisie is, want ik maak altijd het liefst alles zelf. Maar om een goede curry paste te maken moet je daar toch wel een heleboel kruiden voor in huis moet hebben … genoeg tijd).


Benodigheden:

250 gram dunne mie of mihoen
250 gram wokgarnalen
200 gram peultjes of  naar smaak Sugarsnaps
1 grote ui
½ groene paprika
½ gele paprika
100 gram taugé
100 gram champignons
1 prei of lente-ui
½ komkommer
1 flinke eetlepel diepvriesdoperwten
2 eetlepels  Koh Thai red or green curry paste (mag ook van Phatak zijn)
1 theelepel fijngehakte knoflook
2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie

Bereiding:

Kook de mie of mihoen voor volgens de gebruiksaanwijzing . Giet af en spoel goed na met koud water. Laat deze apart staan in een vergiet.
Snijd de ui in tweeën en snijd vervolgens de helften in lange dunne stukken.  Voeg de knoflookpasta toe. Snijd de paprika in lange dunne repen. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de prei in stukken van circa 5 centimeter en snijd deze stukken daarna in lange dunne plakken. Snijd de komkommer in dikke schuine plakken en snijd deze vervolgens in lange stukken van circa 1 centimeter dik.  Haal de draden van de peulen of Sugarsnaps en snijd de puntjes eraf. Indien nodig of gewenst kun je ze nog schuin doormidden snijden.  Controleer de garnalen door ze op de rug even half door te snijden en verwijder indien nodig de zwarte darmkanaaltjes. Door ze half door te snijden gaan de ruggen tijdens het bakken open staan, hierdoor zijn ze nog sneller gaar en het ziet er mooi uit in het gerecht.
Verhit de olie in een wokpan. Fruit de ui in de wok en schep deze voortdurende door de pan heen en weer. Voeg vervolgens de paprika’s toe en blijf dit continue roeren of heen en weer scheppen in de hete olie. Voeg hierna de in plakjes gesneden champignons toe, blijf steeds de groenten in beweging houden in de wok. Voeg nu de komkommer en de diepvriesdoperwten toe. Houd het vuur hoog, zodat de wok heet blijft en blijf de groenten omscheppen om aanbranden te voorkomen.
Voeg de garnalen toe en schep deze aanhoudend met het groentemengsel om in de hete wok.
Voeg  nu de curry pasta toe en roer dit gedurende enkele minuten goed door het groente/garnalen mengsel. Voeg als laatste de taugé toe en roer het geheel nog circa 2 minuten goed door. Voeg nu de uitgelekte mie of mihoen toe en schep dit op een hoog vuur nog gedurende enkele minuten goed door elkaar. Indien nodig kun je een klein beetje heet/gekookt water toevoegen om de saus goed in de mie en de groenten op te laten nemen. Serveer zodra de mie/mihoen weer warm is.

Serveertip:

Heerlijk met kroepoek en een frisse zoetzure komkommersalade.

23 november 2013

Sticky kip-drumsticks uit de oven *

Vooral voor kinderen is dit een ideaal kipgerecht omdat de kip door de Mango Chutney een heerlijk zoete smaak krijgt. Maar omdat er ook wat rode pepertjes inzitten (zonder de het pitjes weliswaar) heeft het toch ook nog wel een beetje een 'bite'. Er zijn heel wat verschillende recepten van Sticky Chicken in de omloop en ik denk dat iedereen maakt wat hij/zij het lekkerst vind. Je kunt kippenbouten, kippendijen en zelfs grote stukken kipfilet gebruiken, maar ik heb gekozen voor kip-drumsticks. Want die zijn sneller gaar en wat gemakkelijker te hanteren en te eten. De oorsprong van Sticky Chicken is Amerikaans.




Ingrediënten:

8 kip-drumsticks
Mango Chutney ± 250 gram.
2 rode pepers
2 limoenen
2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel zoete ketjap
Verse koriander
± 250 gram cherry- of zon- tomaatjes (aan een takje) 
verse zwart gemalen peper
olijfolie
ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de kip-drumsticks in een diepe mengbak. Rol de rode pepers stevig door beide handen heen, zodat de zaadjes los komen van de schil. Snijd de bovenkant en het puntje onderaan eraf. Probeer zoveel mogelijk om de pitjes eruit te laten komen. Snijd de pepers daarna in dunne ringetjes en verwijder achtergebleven zaadjes. Pers het limoensap uit in een mengbeker, voeg daarna de Mango Chutney, de ketjap, de basterdsuiker, de grof fijngesnipperde koriander, de gesneden rode pepertjes en de versgemalen zwarte peper toe.
Giet dit mengsel over de drumsticks en laat dit minimaal een half uur intrekken (indien mogelijk nog wat langer).
Smeer een ovenschaal in met wat olijfolie en leg daarin de gemarineerde kip-drumsticks. Laat dit zo gedurende 25 minuten in de oven staan. Na deze tijd neem je de ovenschaal uit de oven en keer je de drumsticks om. Verdeel daarna de cherry/zon tomaatjes met de takjes er nog aan over de schaal. Knip eventueel de takjes in stukken. Laat het geheel nogmaals 25 minuten in de oven staan.

Serveertip:

Heerlijk met zelfgebakken frites, vers gebakken krieltjes, aardappelpuree en serveer daar dan brocolli of een heerlijke groene salade bij.

21 november 2013

Indische Riblappen **

Met het stoofvlees in de bonus was vandaag de verleiding gewoon te groot om het niet mee te nemen. Maar ik wilde echter wel eens wat anders dan de Franse of Italiaanse keuken en dus heb ik me vandaag laten inspireren door de Indonesische keuken. Het is een wat eenvoudige Daging (=rundvlees)geworden, die toch niet al te pittig is.

Ingrediënten: 

300 gram runderriblappen
3 uien
2 tomaten
sereh (citroengras)
komijn
djahe (gemberpoeder)
sambal
ketjap manis
santen
citroensap
bruine basterdsuiker
olie
zwarte peper en zout
3 tenen knoflook
Basmati rijst
verse koriander


Bereiding:

Snipper de ui zo klein mogelijk. Fruit de ui in de pan met een beetje olie, en doe de geperste knoflook erbij. Doe er een schepje sambal bij en laat het rustig een beetje fruiten. Snijd ondertussen het rundvlees in blokjes en wrijf ze in met peper en zout.
Doe wat djahe, komijn en sereh bij het ui/knoflookmengsel en roer het goed door elkaar. Zet het vuur harder en doe het rundvlees erbij. Even aanzetten tot het dichtgeschroeid is en een kopje water toevoegen. Zet je pan vervolgens op een klein pitje of als je op gas kookt met een vlamverdeler eronder. Het moet nu circa twee uur sudderen met de deksel op de pan. Controleer regelmatig of het nog voldoende vocht bevat.
Na twee uur stoven ga je de rijst koken en roer je ondertussen ongeveer 1/3 blikje santen (kokos) door het stoofpotje.
Ontvel 2 tomaten en snijd ze in blokjes (of koop kant en klare verse blokjes tomaat in blik). Doe dit bij het vlees en breng het op smaak met bruine basterdsuiker (of stroop), ketjap, sambal en peper en zout. Voeg naar smaak wat versgeknipte koriander toe. Met de suiker of stroop bind je de saus. Indien het niet goed inkookt, neem je de deksel van het vlees en laat je de saus nog een beetje inkoken op een matig hoog vuur/temperatuur.  Want terwijl je de rijst gaar kookt, kan de saus nog mooi inkoken.
Door de kokos krijgt het een mooi rond aroma; je proeft de afzonderlijke smaken heel duidelijk terug, terwijl het toch wel een geheel wordt.

Serveertip: 

Een frisse zoet-zure komkommersalade smaakt hier prima bij en Atjar is ook een goede toevoeging.


Spinazie bollen ***

Benodigdheden:

1 pak bladspinazie (450 g diepvries), ontdooid
100 gram belegen kaas, geraspt
50 gram Panko broodkruim
nootmuskaat gemalen
vers gemalen witte peper
4 eieren voor de vulling
1 geklopte eidooier
8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid



Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 °C. 
Doe de spinazie in een fijne zeef (of vergiet). Druk voorzichtig al het vocht eruit en laat het gedurende lange tijd goed uitlekken (schep de spinazie regelmatig om in de zeef of vergiet). Kook de eieren in 10 minuten hard, spoel de eieren goed af met koud water en pel ze. Meng daarna de spinazie met de geraspte kaas, het Panko broodkruim en voeg naar smaak nootmuskaat, peper en eventueel wat zout toe. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de hoeken van het bladerdeeg af, zodat er rondjes overblijven. Leg 4 ronde plakjes bladerdeeg op het bakpapier. Verdeel de spinazie in 4 gelijke porties en omhul elk ei met een portie. Leg het ei met de spinazie eromheen in het midden van de bladerdeegplakjes. Bestrijk de randen met een natgemaakte kwast en bedek met de resterende bladerdeegplakjes. Druk ze rondom aan met een vork. 
Bestrijk de spinaziebollen met het geklopt eigeel
Bak de spinaziebollen gedurende 10 min. in de oven op 180 °C. Verlaag daarna de oventemperatuur tot 170 °C. Bak de bollen daarna nog circa 15 min. tot ze goudbruin zijn.


Serveertip:

Heerlijk met gebakken slibtong of vissticks. 

19 november 2013

Fish & Chips **

Of zoals we het op zijn Hollands zouden zeggen: gewoon een heerlijk Lekkerbekje met zelfgebakken dikke frites. Als je dit gerecht wilt maken voor meerdere personen, houdt het dan bij 4 personen omdat het anders bijna niet meer te doen is. Dan kun je het beter houden bij zelfgemaakte vis en kant-en-klare dikke frites die je alleen maar hoeft af te bakken. Of je koopt de lekkerbekjes gewoon kant-en-klaar bij de visboer en bakt daarbij dan wel zelf de dikke frieten. De oorsprong van dit gerecht is natuurlijk Engels.


Benodigdheden voor de vis:

4 stukken kabeljauwfilet of schelvis a 200 g
250 gram bloem (houd een beetje bloem over om de vissen eerst door te halen)
1 flesje normaal bier
3 theelepels bakpoeder
½ theelepel zout
1 theelepel vers gemalen peper
2 eieren, het eiwit dient stijfgeklopt te worden

Benodigdheden voor de frites:

2, 5 kg vastkokende aardappelen (bij voorkeur Nicola’s)
frituurolie
zeezout naar smaak 

Voorbereiding:

Verwarm de zonnebloemolie voor de vis tot 190 °C.
Verwarm de frituurpan voor het voorbakken van de frites tot 160 °C.

Bereiding frites:

Snijd de aardappelen in dikke plakken van ruim een centimeter dik en snijd er daarna dikke frites van. Was de frites in koud water en droog ze goed af. Bak de frites in kleine porties gedurende 5 à 6 minuten voor. Laat ze goed uitlekken en afkoelen in een vergiet. 

Bereiding vis: 

Bestrooi de vis aan beide zijden met een mengsel van peper en zout (of gebruik kant-en-klare viskruiden als je dat lekkerder vindt).  Maak van de bloem, het bier, het bakpoeder en de stijfgeklopte eiwitten een glad beslag. Het moet dik genoeg zijn om overal aan vast te plakken, dus indien gewenst voeg je nog wat extra gezeefde bloem aan het beslag toe. Haal de vis eerst even door wat droge bloem en haal hem daarna pas door het beslag. Zorg dat hij overal goed bedekt is met een dikke laag van het beslag. Houd de vis vast bij het staarteinde en laat deze langzaam (per stuk) in de hete olie glijden. Bak deze totdat hij aan beide zijden goudbruin is. Keer de vis regelmatig tijdens het bakken. Laat de gebakken vis uitlekken op een keukenpapiertje. Indien nodig kun je de gebakken vis tijdens het bakken van de frites nog warm houden in een voorverwarmde oven met een temperatuur van 70 °C.

Bak tegelijkertijd de frites af in kleine porties op een temperatuur van 180 °C gedurende 4 à 5 minuten. Bestrooi indien gewenst met zeezout. 

Serveertip:

Serveer met Belgische mayonaise en ketchup. Lekker met doperwtjes en worteltjes.

18 november 2013

Fritata **

Fritata lijkt wel een beetje op de Spaanse aardappeltortilla, maar het verschil is dat hier dus al meteen vlees en groente in zit. Heerlijk als lunch of als bijgerecht op een Tapas buffet. Toch weer net even anders als de normale tortilla. Ook koud is dit gerecht heel goed te eten, dus op een koud buffet kun je deze Fritata ook heel goed in kleine puntjes serveren. Een frittata is een gerecht uit Italië. Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta's die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor. De 'moderne' frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, aardappel, ui en kruiden. Een frittata kan echter van diverse ingrediënten worden bereid.


Benodigdheden:

750 gram vastkokende aardappelen
100 gram witte tarwebloem
3 eieren
2½ dl. melk
100 gram gerookte spekblokjes
100 gram ham reepjes
2 grote uien
½ rode paprika
½ groene paprika
2 eetlepels olijfolie
peper/zout naar smaak


Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd hier heel dunne frietjes van. Bak deze in een grote koekenpan in de olie goed aan en roer regelmatig om zodat ze overal goudbruin worden.
Ondertussen snipper je de uien en snijd de paprika’s in dunne reepjes. In een aparte koekenpan moet je de spekblokjes aanbakken totdat ze glazig zijn. Doe hierbij de uien en paprika en laat ze gedurende 15 minuten zachtjes meebakken.
Meng in een grote maatbeker de melk, de eieren en de bloem en eventueel peper/zout naar smaak. Roer dit goed door totdat alle klontjes eruit zijn.
Gooi het spek/groentemengsel en de hamreepjes bij de aardappelen en roer goed door. Voeg dan het bloempapje toe en laat het op een matig vuurtje stollen. Doe de deksel op de pan, maar laat het niet aanbakken!
Na 10 à 15 minuten moet je het geheel voorzichtig op een grote platte deksel schuiven en dan omgekeerd weer in de pan doen. Laat dit nogmaals 10 à 15 min. zachtjes bakken. 

Serveertip:

Lekker met appelmoes

Aardappel-spruitjes Nuggets *

De meeste kinderen vinden spruitjes maar vieze dingen. Ze smaken vaak een beetje bitter en daarom willen ze die dus niet eten. Dat vonden mijn kinderen ook maar aangezien ikzelf spruitjes ontzettend lekker vind, begon ik te zoeken naar manieren om mijn kinderen toch spruitjes te laten eten. Mijn kinderen waren echt dol op deze spruiten Nuggets.



Benodigdheden:

500 gram kruimige aardappelen
250 gram spruiten
20 gram boter
2 eidooiers
scheutje melk naar behoefte
nootmuskaat naar smaak
peper naar smaak
1 groot blok runderbouillon
4 eieren
paneermeel  

Bereiding:

Kook de aardappelen en spruiten met het blok runderbouillon in 20 minuten gaar, giet af stamp ze samen met de melk en boter tot een stevige puree.
Klop 2 eidooiers los met de nootmuskaat en peper. Laat de aardappelpuree eerst even afkoelen en roer dan pas het eimengsel er goed door. Laat de aardappelpuree helemaal afkoelen.  
Maak van de aardappelpuree kleine balletjes en kneed deze in de vorm van Nuggets. 
Klop de overige 2 eieren goed door. Wentel de aardappelnuggets door het ei en daarna door het paneermeel. Als ze alle gedaan zijn herhaal dan deze handeling nog een keer zodat er een stevige laag om de puree ontstaat. 

Verwarm het frituurvet op 190 °C en bak de  Spruiten-aardappelnuggets, niet te veel tegelijk, in ongeveer 2-3 minuten goud bruin.

Serveertip:

Heerlijk met lekkere gehaktballetjes en appelmoes. Je kinderen zullen smullen van deze maaltijd.

Rijstsalade met gerookte kip, komkommer en crème fraiche *

Als het mooi, zonnig en warm weer is heb je net als ik vast geen zin om erg lang in de keuken te staan. Dus juist dan is het ideaal weer om een koude salade te maken. Deze koude rijstsalade met gerookte kip is heel erg lekker als bijgerecht bij de BBQ. Maar de salade is ook heel prima te eten als koel lunchgerecht. Maar ook op een koud buffet zal dit gerecht prima passen.

Benodigdheden:

300 gram Surinaamse rijst van Silvo
½ komkommer in dikke reepjes
150 gram gerookte kip in reepjes
3 eetlepels citroenmayonaise
3 eetlepels creme fraiche
1 rode ui (in de lengte fijn gesneden)
100 gram ijsberg sla (grof gesneden)
zout naar smaak
versgemalen peper naar smaak
verse bieslook in kleine snippers
vers gehakte peterselie
paprikapoeder naar smaak

Bereiding:

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op het pak.
Snijd ondertussen de gerookte kip en komkommer in lange dunne plakjes en snijd de rode ui in lange dunne repen.
Meng de citroenmayonaise met de creme fraiche en een snufje zout en peper in een apart schaaltje.
Als de rijst gekookt en afgekoeld is, meng je deze met de kip, komkommer, ijsbergsla, de rode ui en het sausje.

Meng alles goed door elkaar en breng de rijstsalade eventueel verder op smaak met kruiden zoals verse bieslook en verse fijngehakte peterselie. Bestrooi de rijstsalade met paprikapoeder.

Pasta di Mama **

Dit recept is misschien niet echt origineel Italiaans, want ik heb het zelf bedacht. Ik heb er gewoon alle dingen in gedaan waarvan ik dacht dat ze qua smaak goed bij elkaar zouden passen en mijn man en kinderen vinden het altijd weer even heerlijk. Dus ik wilde dit recept toch graag met jullie allemaal delen.




Benodigdheden:

350 gram grote schelpen macaroni
1 à 2 eetlepels olijfolie
125 gram gerookte spekreepjes
1 ui fijngesnipperd
1 theelepel knoflookpasta
Geraspte schil van een citroen (alleen het geel)
300 gram verse spinazie bladeren (gewassen en zeer goed uitgelekt)
150 gram fijne groene asperges
250 gram Ricotta Cheese
50 gram Parrano Parmezaanse kaassnippers
Versgemalen peper naar smaak
1 runderbouillon blokje


Bereiding:

Kook de macaroni volgens het voorschrift op de verpakking beetgaar, voeg geen zout maar een tablet runderbouillon toe aan het kookwater. Giet de pasta af en gooi hem terug in de afgekoelde kookpan en doe de deksel erop en zet deze op een koude pit of op de aanrecht. Snijd de groene asperges in stukjes van 5 cm lang en kook ze gedurende 5 minuten voor en giet af. Houd ze daarna nog even apart.
Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de gerookte spekreepjes goudbruin. Schep de uitgebakken spekjes op een bordje en houd deze even apart.
Bak in hetzelfde vet/olie de gesnipperde ui en de geperste knoflook gedurende 3 – 5 minuten. Voeg daarna de stukjes asperges toe en laat deze heel even meebakken. Meng het citroenrasp er door heen en schep dit gedurende 2 minuten door het geheel. Voeg de pasta toe en verwarm het geheel goed door en blijf voortdurend omscheppen. Als het geheel weer warm is voeg je de verse spinazie toe en roer je door tot ook de spinazie begint te slinken en warm te worden. Schep de Ricotta kaas er in losse scheppen/stukjes doorheen. Maak nogmaals op smaak met vers gemalen peper en zout naar smaak. Schep als laatste ook de kaassnippers er luchtig doorheen.

15 november 2013

American Cole Slaw **

Dit is eigenlijk een recept met een soort groente die vooral associaties met de winter oproept, maar waar je in de zomer ook heel erg lekkere salades van kunt maken: Witte Kool.
Witte kool is het hoofdbestanddeel voor de in Amerika zeer populaire coleslaw (ze beleggen er daar zelfs sandwiches mee). In Engeland heette koolsla vroeger (letterlijk vertaald 'cabbage salad', maar toen kwam daar later het woord "Cole" voor kool weer in de mode en verdween de 'd'. Het Engelse cole en het Nederlandse kool komen beide van het Latijnse colis dat "kool" betekent.
Er bestaan veel verschillende versies van koolsla. In dit geval gaat er ook een winterwortel in. U kunt ook aan het experimenteren slaan met fruit en er bijvoorbeeld kleine stukjes appel of ananas in doen. En u zou de dressing op basis van crème fraîche of mayonaise kunnen maken.
Het handige van deze salade is dat hij er alleen maar lekkerder op wordt als u hem een dag van tevoren maakt.




Benodigdheden:

450 gram witte kool, fijngesneden
75 gram worteltjes, in dunne reepjes
1 ui
100 ml. magere yoghurt
125 gram mayonaise
1½ eetlepel azijn
1½ eetlepel citroensap
50 gram suiker (of meer naar smaak)
½ theelepel zout
vers gemalen peper naar smaak

Bereiding:

Doe de witte kool, wortel en sjalot in een kom. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Meng door het koolmengsel. Zet afgedekt een paar uur in de koelkast. De dag ervoor maken is nog lekkerder. Blijft een aantal dagen goed in de koelkast.
Schaaf de kool heel dun en rasp de wortel in heel dunne lucifer reepjes.
Snijd de ui in de lengte in vieren en schaaf de kwarten in heel dunne plakjes.
Meng de yoghurt, de mayonaise, de azijn, citroensap, zout en peper door elkaar.
Het beste is om gewoon uw handen te gebruiken (je ziet dat ook tv-koks steeds vaker doen!) om de dressing min of meer door de salade heen te kneden.
Dek de salade af en zet hem voor gebruik een paar uur in de koelkast, eigenlijk liefst tot de volgende dag.



Tip:

Dit gerecht is zeker in de zomer een van mijn favoriete bijgerechten bij de BBQ. Maar ik vind het ook heerlijk als lunch gerecht op een heel warme dag!

13 november 2013

Dalai Lam (Indiaase lamsvlees schotel) ***

Je moet het lamsvlees eerst stoven en daarna bruin bakken, dat is een methode die wel vaker in de Indiase keuken wordt toegepast. Je kunt er lamspoulet of het vlees van een lamsschouder voor nemen.


Ingredienten:

800 gr. lamsvlees
4 teentjes knoflook
3 groene pepers
1 gedroogde rode chilipeper
stukje gemberwortel (4 cm)
2 theelepels zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
2 theelepels Garam Masala
1 limoen
3 eetlepels olie



Bereiding:

Snijd het lamsvlees in dobbelstenen. Pureer de teentjes knoflook, de groene pepers, het gedroogd rood pepertje en de gemberwortel in een keukenmachine.
Leg het lamsvlees in een kom en schep hier het gepureerde mengsel goed doorheen.
Strooi nog wat zout en versgemalen peper over het vlees en schep ook dit goed om.
Dek de kom af en laat het vlees in de koelkast minstens 2 uur marineren.


Verhit de olie in een braadpan. Voeg het vlees toe en laat het vlees verkleuren, maar nog niet bruin worden. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het vlees ± 20 minuten zachtjes stoven.
Snijd de limoen in partjes. Strooi de Garam Masala over het vlees, zet het vuur hoog en laat al het vrijgekomen vocht verdampen.Bak het vlees nu in korte tijd al roerend bruin en knapperig.
Leg het vlees op een serveerschaal en garneer met de partjes limoen.


Serveertip:
Serveer er Basmati rijst en bijvoorbeeld gegrilde courgette plakken bij. 

10 november 2013

Mini pannetje met romige Kip/kerrie **

Ingrediënten (4 personen):

4 biologische kipfilets
1 prei
1 groene paprika
2 sjalotjes
1 bakje champignons
200 ml. kookroom
1/2 bouillonblokje opgelost in 150 ml. water
1 eetlepel bloem
1 theelepel geperste knoflook

olijfolie
peper en zout
nootmuskaat
1 eetlepel kerriepoeder

Benodigdheden:
4 kleine ovenvaste pannetjes





Bereiding:

Snipper de sjalotjes, snijdt de prei in ringen en de champignons in vieren.
Verwarm wat olie in een hapjespan of wok en bak hierin de groenten circa 5 minuten.
Roer een eetlepel bloem door het groentemengsel en bak kort mee. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe. Roer de kookroom door de saus en breng op smaak met citroensap, nootmuskaat en peper/zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijdt de kipfilets in grove stukken. Bak deze rondom bruin in een voorverwarmde pan met olie en een fijngehakt teentje knoflook. Voeg een beetje peper en zout toe. De kip hoeft nog niet gaar te zijn als deze in de pannetjes gaat.
Schep een beetje saus in de pannetjes. Verdeel hierover de stukken kip en schep hierover de rest van de saus.
Doe de deksels op de pannetjes en zet de pannetjes 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Kook of bak ondertussen de aardappeltjes en serveer deze samen met de pannetjes uit de oven.


Tips:

Heerlijk met witte rijst een een frisse komkommersalade.



Broccoli ovenschoteltje *

Broccoli-ovenschoteltje

Een lekker ouderwets ovenschoteltje met een zelfgemaakt kaassausje. Serveer de broccoli-ovenschoteltjes met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en een lekker stukje vlees of vis. Ik kook graag met van die kleine ovenschaaltjes, je kunt dan per persoon een portie bereiden, want dat ziet er gewoon erg leuk uit op tafel.




  Ingredienten:
·         300 gram broccoli
·         12,5 gram boter
·         half bouillonblokje
·         250 ml water
·         12,5 gram bloem
·         50 gram geraspte kaas
·         snufje zout/peper/nootmuskaat

Bereiding:

Begin met het koken van de roosjes broccoli (3 minuten).
Kook in de waterkoker 250 ml. water.  
Voeg het kokend water toe en roer dit door. Voeg hier een half bouillonblokje toe (bijv. kip).
Smelt circa 12,5 gram boter. Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe en blijf dit steeds heel goed doorroeren totdat alle bloem door de boter is opgenomen en een vaste massa gaat vormen (pas op voor aanbakken).
Voeg vervolgens langzaam de bouillon toe en blijf het geheel steeds goed roeren.
Voeg daarna beetje voor beetje de geraspte kaas toe en blijf de saus steeds goed roeren.
Wanneer de saus lekker op smaak is, is deze klaar.
Snijd de broccoli eventueel wat fijner en doe deze in een ingevet schaaltje.
Verdeel de saus over de broccoli, strooi nog een beetje geraspte kaas over de bovenkant en zet de broccoli-ovenschotel voor circa 20 minuten in de oven.
Serveer de broccoli-ovenschotel met gebakken aardappeltjes en een lekker stukje vlees of vis.
Bereidingstijd: 20 min. + 20 min. in de oven.


Rode Pasta Salade(koud) **

Ingrediënten:

1 zak witte Fusilli (500 gram)
1 zakje amandelschaafsel (55 gram)
2 sneetjes casinobrood wit, zonder korst
100 ml. halfvolle melk
1 pot hele geroosterde paprika's (465 gram)
1 flinke theelepel geperste knoflook
2 schaaltjes gerookte kipfilet ( 200 gram),  in reepjes
2 bakjes Cherry tomaatjes ( 250 gram),  gehalveerd
1 grote ui, fijngesnipperd
Verse peterselie (fijngehakt)

 


Bereiding:

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet deze af en spoel hem af onder stromend water om het kookproces te stoppen.  
Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter in 3 min. Goudbruin (indien nodig gebruik dan een heel klein beetje olijfolie om aanbakken te voorkomen).
Week het brood circa 2 min. in de melk. Knijp het brood goed uit en doe het in een mengkom. Voeg de helft van het vocht uit de pot paprika's, de helft van de paprika's, knoflook en de helft van het amandelschaafsel toe. Pureer met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
Fruit de fijngesnipperde ui in de pan nog even aan totdat ze glazig zijn.
Snijd de gerookte kipfilet in lange stukjes.
Meng de saus door de pasta. Snijd de rest van de paprika's in reepjes en meng samen met de gesneden kip, de gefruite ui en Cherry tomaatjes door de pastasalade. Giet nog een beetje van het paprika vocht erdoor heen. Bestrooi met de rest van het amandelschaafsel en de fijngehakte peterselie.
Je kunt de pasta rustig al een dag van tevoren bereiden. Bewaar deze dan goed afgedekt in de koelkast.


Serveertip:

Heerlijk bij een barbecue, maar ook ideaal op een TAPAS buffet!