Tomatensoep is een vloeibaar gerecht. Het bestaat uit vocht (soep) en eventueel groente, gehaktballetjes of rundvlees, croutons, kruiden en/of specerijen. De soep wordt bereid uit tomaten, wat op verschillende manieren kan. Zo kan gebruikgemaakt worden van reeds gepureerde tomaten of van verse, ontvelde tomaten. Deze worden tot pap gekookt, en verdund met bouillon. Dit wordt gezeefd tot de uiteindelijke basissoep. Voor toevoeging van groenten en andere onderdelen van de soep bestaan verschillende recepten. De soep kan verrijkt worden met allerlei ingrediënten, zodat er oneindig veel variaties op de tomatensoep zijn.
Benodigdheden:
1 kilo verse rijpe tomaten
2 grote uien
1 bosje krulpeterselie
200 gr. half om half gehakt
½ geklopt eitje
½ theelepel foelie
½ theelepel nootmuskaat
½ theelepel witte peper
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel uienpoeder
2 grote runderbouillonblokken
1 eetlepel paneermeel
1 eetlepel boter/margarine
2 eetlepels figuurvermicelli
Bereiding:
Snipper de uien fijn, snijd de tomaten in kleine blokjes. Smelt de boter in een koekenpan en fruit de uien lichtbruin. Voeg dan de in stukjes gesneden tomaten toe en laat dit gedurende een half uurtje zacht stoven totdat de tomatenblokjes uiteen vallen. Maak met een staafmixer het ui/tomaatmengsel fijn. Giet het vervolgens door een passe-vite en roer het hier doorheen (hiermee haal je alle tomatenpitjes uit de soep). Doe de tomatensaus in een kookpan van 1½ liter en voeg nog een klein beetje gekookt water toe. Doe de bouillonblokken in de soep. Maak de soep op smaak met wat zout, peper en foelie. Meng het gehakt met het ei, paneermeel en maak een gehaktkruidenmix van de foelie, nootmuskaat, peper, paprikapoeder en uienpoeder. Voeg dit toe aan het gehakt en kneed het goed door. Rol hiervan kleine soepballetjes en doe deze in de soep. Voeg de figuurvermicelli toe en laat dit nog zo'n 15 minuten zachtjes koken. Maak de krulpeterselie fijn in de staafmixer en roer deze op het laatst door de soep. Eventueel kun je nog een scheutje room in de soepkom doen net voor het opdienen.
Serveertip:
Heerlijk met vers gebakken stokbrood!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten