Wortel en ui wordt
meestal alleen gebruikt om hutspot van te koken, maar je kunt er ook een
heerlijke maaltijdsoep mee maken. Eigenlijk kun je van bijna alle groenten wel
een lekkere soep maken, maar wortelsoep hoor je toch niet zo vaak. Terwijl het
heel erg smakelijk is! Deze soep kun je ook vegetarisch maken, als je de
runderbouillon tablet en de gehaktballetjes weglaat. Indien je de soep nog wat dikker
zou willen hebben, kun je een aardappel in kleine blokjes mee laten koken. Een
scheutje room erin, smaakt ook prima. En wortel schijnt goed te zijn voor je
ogen, want … heb je weleens ooit een konijn gezien met een bril op? Hahaha.
Benodigheden:
4 grote winterwortels
2 grote uien
1 oranje paprika (maar
rode of gele mag ook)
25 gr. boter
1 flinke mespunt
knoflookpasta
1 koffielepel Ras el
Hanout (verkrijgbaar bij Turkse/Marokkaanse winkels)
peper/zout naar smaak
1 grote blok
runderbouillon
1 liter water
125 gram gehakt
1 koffielepel
gehaktkruiden
1 ei
1 eetlepel paneermeel
vers fijngehakte peterselie
Bereiding:
Schil de wortels en
rasp deze op de groffe kant van een kaasrasp. Schil de uien en snipper ze in
kleine stukjes. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd ze dan in kleine
blokjes. Smelt de boter in de soeppan en fruit hierin de fijngesnipperde uien
aan. Doe hierbij de knoflookpasta en laat deze nog een minuutje zachtjes
meebakken terwijl je alles goed door blijft roeren. Voeg dan de geraspte wortel
en de paprika blokjes toe. Roer dit ook nog even goed om in de pan. Doe het
water in de pan en breng het geheel aan de kook, zet nu het vuur of de warmte
wat lager tot het lekker blijft pruttelen. Doe de bouillonblok, de Ras el
Hanout toe. Laat dit geheel een 25 minuten zachtjes pruttelen.
Meng ondertussen het
gehakt met een losgeklopt ei, de gehaktkruiden, de paneermeel en een klein
beetje van de fijngehakte peterselie en vorm hier kleine soepballetjes van.
Giet de gekookte
groenten over in een mengkom en maak met een staafmixer alles fijn. Om de soep
nog wat fijner te krijgen, kun je hem hierna nog overgieten in een passe-vite (roerzeef)
en de massa nog eens doorroeren.
Met de soep verder op
smaak met peper en zout naar behoefte. Voeg de gehaktballetjes toe en laat de
soep nog zachtjes ± 10 minuten doorpruttelen. Wanneer ook de gehaktballetjes
gaar zijn, doe je de fijngehakte peterselie door de soep*. Hierna kan de soep
direct worden opgediend.
Serveertip:
*Meng de versgehakte
peterselie met 1 eetlepel olijfolie en breng dit in een cirkelvorm aan over de
soep. Door de olie blijft dit drijven op de soep, wat een heel erg leuk effect
geeft.
Dien de soep op met in
stukken gesneden vers Turks brood om lekker te dippen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten