11 november 2014

Mexicaanse Enchilada's

Een enchilada is een traditioneel Mexicaans deeggerecht, dat bestaat uit een tortilla met een vulling van (doorgaans) vlees (gehakt) en kaas. Een enchilada wordt traditioneel geserveerd met guacamole of salsa-saus. Een enchilada wordt, net zoals een fajita, opgerold gepresenteerd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een quesadilla (een ander op tortilla gebaseerd Mexicaans gerecht), welke wordt gevouwen. De basis van een enchilada wordt gevormd door een tortilla. De traditionele enchilada is meestal gevuld met een kruidige tomatensaus, gevuld met gehakt en kaas. Er bestaan tal van internationale variaties op de traditionele enchilada, waaronder GriekseItaliaanse en visvariaties. Een enchilada wordt, in tegenstelling tot de gegrilde quesadilla, in de oven bereid. Of er sprake is van een enchilada, fajita of quesadilla wordt met name bepaald door de ingrediëntkeuze: de bereidingswijze (ovenbereid of gegrild) en de presentatiewijze (gevouwen/dubbelgeslagen, dan wel opgerold).




Benodigdheden:

2 el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
300 gram rundergehakt
1 rode paprika, in reepjes
1 zakje burrito kruidenmix (30 g)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 blik red kidneybonen (400 g), uitgelekt
8 wrap tortilla’s
150 gram belegen kaas

Bereiding:

Verhit in een hapjespan de olie en fruit de ui, voeg dan het gehakt toe en bak dit rul.
Bak de paprika gedurende 4 minuten mee. Voeg de kruidenmix met 100 ml water en de tomatenblokjes toe. Schep de red kidneybonen erdoor en verwarm het geheel tot een dikke saus. Verwarm ondertussen de ovengrill voor.
Schep op elke tortilla 1/8 van het gehakt-bonenmengsel. Rol de tortilla op en leg deze in een passende ovenschaal. Strooi er de geraspte kaas over en gratineer de enchilada's onder de hete ovengrill. Blijf goed opletten zodat de tortilla's of de kaas niet verbranden. Serveer de enchilada's zodra de kaas goed gesmolten is en lichtbruin van kleur is.

Serveertip:

Lekker met fijngesneden ijsbergsla die je op smaakt maakt met een yoghurtdressing, guacamole en salsa.

Geen opmerkingen: