21 oktober 2014

Aardappel-spektaart (om koud te eten).

Net als de Spaanse Tortilla is dit gerecht eigenlijk zowel warm als koud heel goed te eten. De beschrijving hieronder is uitgegaan van koud, maar uiteraard kun je deze aardappel-spektaart ook heel goed warm eten als hij net uit de oven komt. Dit fantastische recept komt van chefkok: Jonathan Karpathios.


Benodigdheden: (voor 4 personen)

300 g katenspek, in plakjes
1½ kg Nicola-aardappels
150 gram geraspte kaas
snufje nootmuskaat
peper en zout


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 ˚C.
Bekleed een groot cakeblik of broodblik met het spek (de bodem en de wanden). Schil de aardappels en snij deze in plakken van ½ cm. Leg een laag aardappels op het spek. Bestrooi die met peper, zout, geraspte kaas en nootmuskaat. Leg 2 plakjes spek op de aardappellaag en daarna weer een laag aardappels. Ga zo door tot alle ingrediënten zijn gebruikt.Dek de plaat af met aluminiumfolie en bak de taart in ± 45 minuten af. Zet de bakplaat een nacht weg en leg er iets zwaars op, zodat de taart stevig wordt aangedrukt. Snij de taart de volgende dag in vierkantjes van 2 x 2 cm.


Serveertip koud:

Heerlijk met een frisse salade.

Serveertip warm:

Lekker met gekookte broccoli.

Geen opmerkingen: