In Spain and Latin America, meatballs are called albóndigas, derived from the Arabic al-bunduq (meaning hazelnut, or, by extension, a small round object). Albóndigas are thought to have originated as a Berber or Arab dish imported to Spain during the period of Muslim rule. Spanish albóndigas can be served as an appetizer or main course, often in a tomato sauce, while Mexican albóndigas are commonly served in a soup with a light broth and vegetables.
Ingrediënten:
250 gram gehakt / 250 gram minced meat
1 teentje
knoflook/of een theelepel geperste knoflookpasta / 1 clove of garlic
Panko
broodkruimels (te krijgen bij de Aziatische Toko of Jumbo Foodplaza)
Panko breadcrumbs (available at Asian Toko)
Panko breadcrumbs (available at Asian Toko)
2 eetlepels melk / 2 table spoons of milk
1 ei / egg
1 witte
boterham / 1 white sandwich without the crusts
olijfolie / olive oil
zout en peper
naar smaak / salt + pepper to your taste
4 eetlepels gehakte
peterselie / 4 table spoons of shoppend parsely
Maizena / cornflour
Voor de
tomatensaus:
1 ui / oignon
1 teentje
knoflook/of een theelepel geperste knoflookpasta / 1 clove of garlic
1 pakje Tomato
Frito (300 ml) / 300 ml. of tomato sauce
olijfolie / olive oil
suiker / Sugar
4 eetlepels
zoete witte wijn / sweet White wine
1 runderbouillonblokje / beef bouillon (Cube tablet)
Bereiding:
Snijd de
korsten van de boterham en week deze met de eetlepels melk. Doe het gehakt in een mengkom en voeg het
zout/peper, ei, Panko broodkruimels,
knoflook, de helft van de gehakte peterselie
en meng alles goed door elkaar. Knijp de overtollig melk uit de geweekte
boterham en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Kneed alles nog eens goed
door. Rol van het gehakt kleine golfballetjes en rol deze door de maïzena.
Doe olijfolie
in een braadpan en bak de gehaktballetjes op niet al te hoog vuur of een te
hoge temperatuur rondom bruin. Schep de gebruinde balletjes uit de pan op een
bord.
Bak de
ondertussen gesnipperde uien in de olie lichtbruin, laat ook de
knoflookpasta/geperste knoflook even meefruiten. Zet het vuur of de temperatuur lager en voeg
de Tomato Frito toe. Voeg 1 a 2 eetlepels suiker toe. Brokkel een
runderbouillonblokje boven de pan fijn en roer dit goed door. Voeg nu de witte
wijn toe. Laat dit heel even pruttelen op een laag vuur/temperatuur. Voeg dan
de gehaktballetjes toe aan de saus en laat dit nog zo’n 15 minuten staan.
Strooi voor het opdienen de rest van de gehakte peterselie over de
gehaktballetjes en tomatensaus.
Serveertip:
Heerlijk met
Tortilla de Patatas en sperziebonen met Iberico-ham of een frisse salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten