Omdat de oude Romeinen vonden dat de aromatische geur van venkel sterk op die van hooi leek, noemden ze het met een Latijns woord foenum, wat hooi betekent. Ook in de Griekse mythologie wordt al melding gemaakt van venkel en wordt de geneeskrachtige werking die ervan uitgaat onderkend. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant eveneens al als groente en geneeskrachtig kruid. In de middeleeuwen kauwde men venkel niet alleen vanwege medicinale redenen, maar gebruikte haar ook om de duivel, heksen en boze geesten uit te drijven. In Frankrijk en Italië was venkel altijd al een geliefde groente, maar het duurde tot de jaren tachtig van de vorige eeuw totdat de groente in de Nederlandse keuken haar opwachting maakte.
Benodigdheden:
4 kippenbouten of kipfilets
2 eetlepels olijfolie
1 grote gesnipperde ui
1 theelepel knoflookpasta
1 blik gepelde tomaten
100 ml. zoete witte wijn
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel venkelzaad
peper en zout naar smaak
2 venkelknollen
Bereiding:
Bestrooi de kip rondom met zout en peper. Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan en braad de kip romdom lekker bruin. Neem ze hierna uit de pan en leg ze even apart. Fruit in de olie de ui en de knoflook gedurende 2 minuten. Leg daarna de kip weer in de pan en voeg de inhoud van het blik tomaten, de wijn en de oregano en het venkelzaad toe.
Snijd de venkelknollen in parten en verwijder de harde kernen en stelen. Leg de parten venkel tussen de kip. Laat het geheel met het deksel op de pan om een matig vuur gedurende 40 minuten stoven totdat de kip gaar is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten