Op een warme zomerse
dag is het altijd heerlijk om ’s avonds iets te eten dat lekker koel is. Maar bij mijn ouders
kwam deze Huzarensalade (of Koude Schotel zoals wij het op zijn Brabants noemden, het schijnt overigens ook een Limburgs gerecht te zijn) altijd op 1e
Kerstdag op tafel als voorgerecht. Hoewel mijn moeder meestal het eten kookte,
werd de Koude schotel altijd door mijn vader gemaakt. Ik hielp hem vaak met de
garnering toen ik nog een jong meisje was. Op bijgaande foto had ik er deze
keer met komkommerschijfjes een soort vis van gemaakt, maar de garnering en
versiering verschilt nogal eens. Voor een uitgebreid koud buffet is dit
natuurlijk ook een ideaal gerecht. Meestal serveer ik het dan per persoon op
kleine bordjes of in kleine schaaltjes. Het rundvlees kan uiteraard
ook worden vervangen door vis: zoals zalm of tonijn. De hoeveelheden die hieronder staan vermeld zijn als voorgerecht voldoende voor zeker 6 personen, maar als je het als bijgerecht gebruikt is het vast en zeker wel voldoende voor 8-10 personen.
Benodigdheden:
2 kilo (vastkokende)
aardappelen
500 gr. soepvlees
2 grote uien in
snippers
2 zure appels in
kleine stukjes
1 krop sla
4 tomaten
1 ltr. blik
doperwten/worteltjes
zoetzure augurkjes
zoetzure zilveruitjes
Amsterdamse uitjes
6 hardgekookte eieren
fritessaus
paprikapoeder
nootmuskaat
peper en zout naar
smaak
1 theelepel zoete
ketjap
Bereiding:
Kook het soepvlees in
1½ uur en maak het fijn met een keukenmachine. Kook de aardappelen 20 min. en maak
ze met een pureeknijper fijn. Snipper de uien en appels fijn met de
keukenmachine.
Giet de
doperwten/wortelen af en snijd de worteltjes in dunne plakjes. Maak 2 eetlepels
zilveruitjes fijn in de keukenmachine. Snijd 6 augurkjes in kleine stukjes.
Mix in een grote
mengkom:
de aardappelen, het
vlees, de uien, de appels, ¾ van de doperwten/worteltjes, de augurkjes en de
uitjes goed door elkaar. Voeg hier 3 à 4 eetlepels fritessaus aan toe. Breng
het geheel op smaak met de kruiden. Was de sla en haal de harde stukjes uit de
bladeren, maak de slabladeren goed droog in een slacentrifuge. Neem een grote
schaal en bedek de bodem geheel met de sla. Schep hierop het aardappelmengsel
en laat aan de randen ruimte voor garnering. Halveer 4 eieren en leg de helften
over de lengte en in het midden op de schotel. Doe in een maatbeker 3 eetlepels
mayonaise met 1½ eetlepel water en roer dit goed door. Giet deze saus over de
eieren en het aardappelmengsel. Bestrooi met paprikapoeder. Garneer de schaal
met gesneden tomaten, plakjes ei, zilveruitjes en ¼ van de
doperwten/worteltjes.
Als extra garnering
is zalm uit blik en asperges heel erg lekker.
Serveertip:
Als extra garnering
is zalm uit blik en asperges heel erg lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten