28 december 2010

Orloff varkensgebraad **

Vanwaar komt de naam van dit overheerlijk, klassiek gerecht? Ik heb het niet kunnen achterhalen! Wie was Orfoff? En wat is de link met het gebraad?
Soms zie je op menu's ook 'Prins Orloffgebraad' staan. Is het een verwijzing naar een adellijke heer ten tijde van de Russische keizerin Catherina II? Of heeft het veeleer te maken met de Orloffdiamant die bovenaan in de scepter van de Russische tsaren prijkt? Wie kan het mij vertellen? De keuze in bijgerechten is zeer uitgebreid: erwten, worten, brocolli, boontjes enzovoorts. Er is echter een constante: ham en kaas horen er altijd bij te zijn!

Benodigdheden:

1 varkensfilet van 600 gr.
 8 schijven gekookte ham
 8 schijven Emmentaler kaas
 boter
 1 bakje champignons
 1 dl room
 citroensap
 extra geraspte kaas
vers  gehakte peterselie
water
 peper, nootmuskaat, aromat en zout naar smaak

Voorbereiding:

Kruid het varkensvlees met peper, nootmuskaat, aromat en zout. Bak het langs alle kanten bruin en laat 20 minuten garen op een middelhoog vuur onder deksel. Laat het gebraad daarna op een snij plank nog 20 minuten rusten.

Bereidingswijze:

Snijd het varkensvlees in dikke schijven (ruim een cm. dikte). Leg in een ovenschotel tussen ieder schijfje vlees een plakje ham en een plakje kaas. Ga verder tot alles verwerkt is. Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 170 graden C. Snij ondertussen de champignons in plakjes en bak ze aan in de braadjus van het vlees. Doe hierbij een klein beetje water en roer alle aanbaksels in de pan goed los. Voeg er dan de room aan toe. Breng op smaak met wat citroensap.  Giet de saus over het geheel, bestrooi dit met de geraspte kaas en laat nog dit nog wat gratineren in de oven.

Hongaarse Goulash **

Goulash of goelasj (Hongaars: Gulyás, Kroatisch: Gulaš, Roemeens: Gulaş, Pools: Gulasz, Tsjechisch: Guláš, Duits: Gulasch) is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd - dit is wat meestal goulash genoemd wordt). Er zijn veel varianten van goulash, bijvoorbeeld met rundvlees, schapenvlees,varkensvlees en vis. Deze laatste is een zeer pikante variant. Niet alleen in Hongarije maar ook in andere Centraal- en Zuidoost-Europese landen, zoals in Duitsland, Roemenië en het voormalige Joegoslavië is goulash populair.

Benodigdheden:

300 gr. rundvlees
300 gr. varkensvlees
500 gr. uien
1 rode paprika
1 groene paprika
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel paprikapoeder
5 dl. runderbouillon
2 eetlepels maïzena
1 eetlepel koud water
2 eetlepels zure room
1 theelepel karwijzaad of kummel
1 mespunt knoflookpasta of 1 teentje vers geperst
zout en peper naar smaak
een beetje geraspte schil van een gele citroen



Bereiding:

Snijd het rundvlees in dobbelstenen. Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in repen.
Verhit de olie in een diepe hapjespan en braad hierin het rund- en varkensvlees aan totdat het bruin wordt.
Voeg de uien toe en laat ze glazig worden. Voeg dan de paprika toe en laat die even meebakken. Doe de knoflook erbij en laat dit 1 minuutje meebakken.
Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, de bouillon, karwijzaad, geraspte citroenschil en zout en peper toe.
Laat het geheel zo’n 2 uur op een zacht vuur sudderen totdat het vlees zacht en gaar is.
Meng de maïzena met een eetlepel koud water en roer dit door de saus, laat dit even mee pruttelen. Haal de pan van de warmtebron en roer vervolgens de zure room door het geheel.
Lekker met witte rijst.

12 december 2010

Spruitjes uit de Römertopf **

Hebben uw kinderen ook zo'n hekel aan spruitjes? Die van mij in elk geval wel toen ze nog klein waren. Totdat ik in een klein kookboekje een heerlijk recept voor spruitjes vond. En nu vragen de kinderen in de winter zelfs weleens wanneer ik weer eens van die heerlijke spruitjes maak! 

Benodigdheden:

1000 gr. spruiten
2 grote uien
1 blik gepelde/geschilde tomaten (heel)
1 grote blok runderbouillon (maak hiervan met kokend water 1 dl. bouillon)
peper en zout naar smaak
nootmuskaat en aromat
1 eetlepel boter/margarine
1 pakje kookroom of crème fraiche
1 eetlepel maïzena



Bereiding:

Oven niet voorverwarmen, een römertopf wordt altijd in een koude oven gezet!
Zet de römertopf en de deksel in koud water.
De schoongemaakte spruitjes in de goed natgemaakte römertopf doen. Vermeng die met de gesnipperde uien en de in stukken gesneden tomaten.
Het geheel bestrooien met nootmuskaat en eventueel een beetje peper/zout, nootmuskaat en aromat, hussel dit met je handen goed door de groenten.
Verdeel de boter in kleine stukjes en leg die bovenop de groenten.
Het geheel begieten met 1 dl. bouillon. Zet de römertopf op een rooster in een koude oven en zet de temperatuur op 200 ºC. Laat de spruitjes gaar worden gedurende 1 uur. Haal daarna de schotel eruit en proef of de spruitjes al gaar zijn. Zo niet, verleng de kooktijd dan. Check ook even of er nog genoeg vocht in de schotel zit, want zonder vocht worden je spruiten niet gaar! Neem hiervoor dan gekookt water of bouillon. Nooit koud water toevoegen aan een hete römertopf!
Als de spruiten gaar zijn kun je de römertopf uit de oven halen en op een houten plank zetten, doe hierbij met kleine beetjes tegelijk de kookroom. Mocht het geheel toch nog te dun blijven, dan kun je dit binden met een klein beetje water en wat maïzena.

Serveertip:

Aardappelpuree of gekookte aardappelen, gebraden saucijsjes of gehaktballen.

11 december 2010

Stifado ***

Stifado is een heerlijk Grieks gerecht en verrassend eenvoudig te maken. Je braadt het vlees aan vervolgens de je alle ingredienten in een ovenschaal of romertopf en dan hoef je het alleen nog maar af en toe om te roeren. Wat later voeg je de aardappelen toe.

Benodigdheden:

1 kg. runderriblappen
4 eetl. olijfolie
2 laurierblaadjes
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/2 theel. geraspte nootmuskaat
1 mespunt kruidnagelpoeder
1/2 theel. gemalen komijn
2 teentjes knoflook
1/2 dl. rode wijnazijn
1 ltr. blik gepelde tomaten op sap
3 eetl. rode wijn
250 gr. sjalotjes
50 g boter
2 eetl. tomatenpuree
1 snufje versgemalen zwarte peper
3 eetl. vers gehakte peterselie
1 kg. aardappelen, geschild en in partjes


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160°C. Snijd het rundvlees in dobbelstenen. Bak het vlees in een braadpan die in de oven kan in de hete olijfolie rondom bruin. Voeg de laurierblaadjes, kaneelpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, komijn en geperste knoflook toe. Meng alles goed. Giet de azijn erbij en kook 3 minuten. Voeg de gepelde tomaten met sap en rode wijn toe. Vul eventueel iets aan met water zodat het vlees onderstaat. Pel de sjalotjes, kerf ze aan de onderkant in en leg ze op het vlees. Maal verse peper over het gerecht. Verdeel de boter erover en roer alles door. Dek af met aluminiumfolie of deksel. Zet het gerecht 2,5 - 3 uur in de oven. Het vlees moet aan het einde van de bereiding zacht zijn. Roer voor het serveren de tomatenpuree erdoor en bestrooi het gerecht met peterselie.

7 december 2010

Monkfish uit de oven (zeeduivel) volgens Portugees recept ***

Dit recept kreeg ik van onze Portugese vriend José (directeur van een fantastisch hotel aan de kust in de Algarve, Monta Rota- Vila Real). Zelf durfde ik al jaren geen vis meer te eten, nadat op nog jonge leeftijd een flinke visgraat overdwars in mijn slokdarm belandde en daar toen niet meer zomaar uit wou ... drama dus! Daarna had ik een trauma als het op vis aan kwam en bekeek ik zelfs een Iglo visstick met een vergrootglas, aangezien ik inmiddels panisch was voor visgraten.
Hij overtuigde mij ervan dat ik deze vis zonder problemen zou kunnen eten, aangezien duivelsvis goed te fileren is. En door de smaak zou ik meteen weer een visliefhebber worden volgens hem. Hij had gelijk, want ik vond dit gerecht heerlijk en vroeg hem na het eten om het recept. De dag daarna werd ik verrast met een Cataplana, ook een visschotel en het meeste bekende visgerecht uit de Algarve.

Benodigdheden:

500 gr. zeeduivel (gefileerd)
2 eetlepels vers gehakte peterselie
1 theelepel knoflookpasta
vers geperst citroensap
250 gr. gepelde grote garnalen
250 gr. pancetta (bacon)
2 eetlepels olijfolie
200 cherry tomaatjes
zout en peper naar smaak
saté prikkers


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de saté prikkers in water.
Hak de peterselie zeer fijn en de gepelde garnalen in kleine stukjes. Mix de peterselie, de garnalen, de citroen en de knoflook door elkaar.
Kruid de zeeduivel-filets met peper en zout naar smaak. Druk ze dan aan beide zijden stevig in de garnalenmix. Vouw de pancetta plakjes van uiteinde naar uiteinde om de zeeduivel-filets. Snijd de met pancetta onwikkelde zeeduivel in stukken van 5 cm. Steek ze om en om met een cherrytomaatje aan een saté prikker. Besprenkel de bodem van een ovenschaal met olijfolie en leg hierop de in pancetta gewikkelde zeeduivel-tomaat prikkers.
Laat dit in de oven staan gedurende 25 à 30 minuten.

Serveertip:

Heerlijk met verse gebakken aardappeltjes en een frisse gemengde salade.

23 november 2010

Belgische garnalen-kroketten ***

Garnalenkroketjes zijn een typisch, maar erg lekker gerecht dat vooral aan de Belgische en Franse kust veel wordt gegeten. In het Belgische Oostende kun je nog zien hoe de garnalenvissers met hun paarden de garnalen vangen.

Benodigdheden:

Voor de inhoud:
500 gram ongepelde grijze garnalen
50 gram boter
50 gram bloem
50 gram geraspte kaas (gruyère)
1 ei dooier
50 dl. visbouillon
peper, zeezout
1 eetlepel gehakte platte peterselie
1 eetlepel fijngeknipte bieslook

Voor de kroket:
bloem
2 losgeklopte eieren
paneermeel
frituurvet
voor de garnering een partje citroen en gekrulde peterselie



Bereiding:

Maak een dikke roux van de boter, bloem en visbouillon. Voeg de kaas toe, de peterselie en bieslook en de garnalen
Breng de roux op smaak met peper, zeezout. Roer er de eierdooier door.
Giet de massa nu op een platte schaal, ongeveer 2 á 3 cm diep. Laat de ragout hierop afkoelen en zet de schaal liefst een hele nacht in de koelkast.
Klop de eieren los en zet een schaal met bloem en een schaal met paneermeel klaar. Vorm nu mooie kroketjes van de ragout. Rol die één voor één door de bloem, dan door het ei en dan door de paneermeel. Leg de kroketjes op een schaal. Werk zo snel mogelijk. Als je alle ragout zo hebt verwerkt moeten de kroketten nog een uurtje in de koelkast om op te stijven.
Bak de kroketten in frituurvet of olie in 3 minuten goudbruin. Niet meer dan twee tegelijk. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer ze dan met een schijfje citroen en wat gefrituurde krulpeterselie

14 november 2010

Aardappelen gevuld met gehakt uit de Römertopf ***

Benodigheden:

4 zeer grote aardappels (superbintje)
1 sjalot
300 g mager rundergehakt
2 theelepels fijne tijm
zout en peper
2 eetlepel Curry Gewurzsaus
2 theelepels instant bouillonpoeder
1 pak 500 gr. panklare/gesneden hutspot (wortel en ui)

Bereiding:

De Römertopf met deksel ongeveer 15 minuten in een bak met koud water zetten.
Intussen aardappels schillen en wassen.
Met een scherp mesje de aardappels tot op 1 cm. van de wand uithollen.
De helft van het uitholsel grof raspen of heel fijn snijden. De sjalot pellen en snipperen.
In een kom het gehakt vermengen met de sjalot, de geraspte aardappel, de tijm, zout en peper en 1 eetlepel Currygewurzsaus. De aardappels hoog opvullen met dit mengsel.
In maatbeker 1 dl water vermengen met bouillonpoeder en 1 eetlepel Curry Gewurzsaus.
De  Römertopf uit het water nemen. De hutspot over de bodem verdelen. Het bouillonmengsel erover schenken. Dan de gevulde aardappels erop zetten. Deksel op de Römertopf doen.
De Römertopf in het midden van de oven zetten. Oven inschakelen op 225 C°.
De aardappels in ca. 1 uur gaar laten worden (De tijd rekenen vanaf het moment dat de oven op temperatuur is). Dan de deksel eraf nemen en de aardappels in nog zo'n 10 minuten een goudbruin korstje laten krijgen.

Moussaka ***

Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine en is afkomstig van de Turkse keuken uit de tijd van het Ottomaanse Rijk en daarom vooral in de Balkan en Midden-oosten wordt gegeten. Het woord Moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent 'fris' omdat daar de Moussaka koud wordt opgediend. In de Westerse wereld denkt men meestal dat Moussaka tot de traditionele Griekse keuken behoort. De Griekse versie bestaat uit lagen, vroeger met lamsgehakt, maar tegenwoordig meestal met half-om-half gehakt, uien, kruiden, rode wijn, in plakken gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, aardappelen, tomatensaus en overgoten met een bechamelsaus, daarna bestrooit met kaas en in de oven gebakken. Deze Griekse Moussaka stamt echter waarschijnlijk uit de jaren 20 van de vorige eeuw. De invloedrijke Griekse chefkok Nikolaos Tselemetnes, die in Wenen was opgeleid, introduceerde Franse elementen (o.a. bechamelsaus) in de Griekse keuken en is mogelijk de bedenker van de Griekse Moussaka.


Benodigheden:

4 eetlepels olijfolie
30 gram boter
zout/peper
500 gram rundergehakt
3 eieren
1 theelepel oregano
2 uien
4 eetlepels  rode wijn
1 grote aubergine
3 gepelde tomaten uit blik
2 aardappelen
1 teentje knoflook
1 theelepel kaneel
150 gram geraspte belegen kaas
peper/zout


voor de saus:
3 dl. melk
30 gram boter
35 gram bloem
peper/nootmuskaat


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.  De aardappelen schillen, in plakken snijden en in water met een snufje zout in ca. 10 minuten bijna gaar koken. De aardappelen afgieten. De uien en knoflook snipperen. De aubergine in plakjes en de tomaten in stukjes snijden.
In een braadpan twee eetlepels olie verhitten en de plakken aubergine hierin licht bruin bakken. De aubergine uit de pan scheppen. De plakken aubergine en aardappel over de bodem van een ingevette ovenschaal verdelen. De rest van de olie in dezelfde pan verhitten en de knoflook en de ui hierin glazig laten worden.
Het gehakt toevoegen en dit met behulp van een vork rul en grijs bakken. De tomaat, wijn, oregano, zout en peper naar smaak door het gehaktmengsel roeren. Het gehaktmengsel ca. 30 minuten zonder deksel in de pan laten pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is.

De saus:
De boter in een steelpan laten smelten en de bloem hierdoor roeren. Het mengsel al roerend een minuutje laten pruttelen. Al roerend en scheutje voor scheutje de melk bij de roux schenken, zodat een mooie gladde saus ontstaat. De saus 2 minuten zachtjes laten doorkoken. Honderd gram kaas door de saus roeren en de kaas al roerend laten smelten. De saus op smaak brengen met peper en zout en af laten koelen.
Een ei loskloppen en over de aubergine en aardappel in de schaal schenken. Het gehaktmengsel hierover uitstrijken. De andere eieren loskloppen en door de afgekoelde saus mengen. De saus over het gehaktmengsel verdelen en het geheel met de rest van de kaas bestrooien.
De moussaka in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten mooi bruin en gaar bakken.

13 november 2010

Servische Pilav-rijst ***

Een heerlijke eenpansgerecht uit het oude Joegoslavië dat mij een beetje doet denken aan een goede risotto. De rijst wordt niet dus voorgekookt, maar kookt in de schotel door het toevoegen van bouillon mee gaar. Je moet ook continue blijven roeren in de pan.

Benodigdheden:

400 gr. varkensvlees in blokjes
100 gr. gerookte spekblokjes
2 grote uien
1 rode paprika
1 gele paprika
1 bakje champignons
2 grote blokken runderbouillon (maak hiervan met kokend water 2 liter bouillon)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel paprikapoeder
peper en zout naar smaak
1 theelepel  knoflookpasta
1 pakje Tomato Frito (Heinz)
crème fraiche
100 gr. geraspte kaas
300 gr. risotto rijst



Bereiding:

Bak het varkensvlees in de olijfolie in een diepe hapjespan goudbruin, voeg daarna de spekblokjes toe en bak deze ook lekker aan. Voeg dan de gesnipperde uien, de fijngesneden paprika’s toe en bak even goed door. Voeg dan de champignons toe en bak deze ook even goed aan. Voeg de knoflook, het paprikapoeder en de peper/zout toe en roer kort om. Voeg de rijst toe aan de pan en schep goed door. Giet daarna ongeveer de helft van de bouillon in de pan en roer goed door. Voeg nu de Tomato Frito saus toe en roer goed door totdat het opgelost is in de bouillon. Laat alles even aan de kook komen, zet dan de temperatuur weer dan lager en laat dit zachtjes pruttelen. Blijf regelmatig roeren. zodat de rijst niet aanbakt. Indien nodig extra bouillon toevoegen, net zolang tot de rijst gaar is. Zorg dat het gerecht niet te nat wordt, dus wees voorzichtig met bouillon toevoegen!
Als de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur. Schep nu de crem fraiche door het vlees/rijstmengsel en voeg ook de geraspte kaas toe. Goed doorroeren. Eventueel nog even op de warme kookpit terugzetten, totdat de kaas goed gesmolten is.

4 november 2010

Hollandse appeltaart / Dutch Apple Pie **

Vandaag kreeg ik mijn (van oorsprong) Canadese vriendin Karen op bezoek en ik besloot om haar te verrassen met een echte Hollandse appeltaart. Ze vond hem heel lekker en vroeg meteen of ik het recept ook op mijn kookblog ging zetten. Nou bij deze dus.
Today I had my (originally Canadian) friend Karen over for a visit and I decided to bake her a orginal Dutch Apple Pie. She liked it a lot and asked me if the recipe was available on my cooking blog. Well here it is Karen. Do try this at home!

Ingredienten / ingredients:

300 gram witte tarwebloem / 300 gram wheat flour
125 gram boter / 125 gram butter
150 gram suiker / 150 gram sugar
16 gram bakpoeder / 16 gram baking powder
2 eieren / 2 eggs
1 eierdooier / 1 egg jolk

1 kilo Jonagold appels / 1 kilo Jonagold apples
1 eetlepel kaneel / 1 tablespoon cinnamon
30 gram suiker / 30 gram sugar
8 gram vanillesuiker  / 8 gram vanilla sugar
1 eetlepel custardpoeder / 1 tablespoon custard powder

springvorm van 28 cm. / spring cake tin 28 centimeters


Bereiding: / Preparation method:

Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden / Pre heat the fan assisted oven at 180 degrees celsius.
Meng de bloem met  de suiker, het bakpoeder en de in kleine stukjes gesneden boter tot een kruimelig geheel / Mix de flour with the sugar, the baking powder and the (cut into small pieces) butter to a crumbly mass.
Voeg eerst een ei toe en indien nodig het tweede ei / Add one egg first and only if needed the second one.  
Kneed de deeg massa met de handen tot een stevige bal. / Mix the mass into a ferm ball of dough.
Leg het deeg nog even in de koelkast terwijl je de appelvulling maakt. / Place the dough into the fridge while making the apple filling.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes / Peel the apples and cut them into little pieces.
Voeg een eetlepel kaneel, de suiker, de vanille suiker en het custard poeder toe aan de appels en meng dit goed door. / Add one tablespoon of cinnamon, the sugar, the vanilla sugar and the custard powder to the apple pieces  and mix this thoroughly.
Neem de deegmassa uit de koelkast en bekleed de springvorm op de bodem en de zijkanten met ongeveer  2/3. Bewaar 1/3 voor het raster bovenop. / Take the dough out of the fridge and cover up the spring cake tin with 2/3 of the dough at the bodem and the sides. Save 1/3 for the grid on top.
Voeg de stukjes appel toe en verdeel dit over de bodem. / Add the pieces of apples and spread them over the covered cake tin.
Maak dunne rolletjes van het overgebleven deeg en leg deze kruislings over the appels. / Roll out the rest of the dough and make a crossed grid on top of the apples.
Smeer de gekruisde rolletjes in met de losgeklopte eierdooier / Cover the grid with the beaten egg jolk.
Bak de appeltaart ongeveer 35 tot maximaal 45 minuten in de oven. / Bake the Apple pie about 35 – 45 minutes in the pre heated oven.

2 november 2010

Chinese zoet-zure kip ***

Als ik dit gerecht kook, dan maak ik mijn man altijd heel erg blij. Maar ook mijn dochter die eigenlijk niet van rijstgerechten houdt, smult van dit recept. Als je de lijst met benodigdheden ziet, schrik je misschien. Maar het is helemaal niet moeilijk te maken, maar vergt wel veel voorbereiding. Vooral het bereiden van de kip neemt even wat tijd in beslag. Het snijden van de groenten valt ook wel mee. En de saus is helemaal niet moeilijk te maken.
Ik ben benieuwd wat mijn ‘bloggers’ er van zullen vinden. Vindt je dit gerecht ook lekker, laat dan een klein berichtje achter in mijn chatbox. Je hoeft er alleen maar je naam en je bericht in te typen hoor.

Benodigdheden:

600 gr. kiphaasjes
300 gr. witte rijst
2 eieren
8 eetlepels maïzena
1 theelepel peper
zout naar smaak
1 theelepel Aromat
2 theelepels knoflookpoeder
1 witte ui
1 rode ui
1 groene paprika
1 rode paprika
1 winterwortel
4 dl. kippenbouillon
4 eetlepels witte azijn
4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels maïzena
3 eetlepels sojasaus (ketjap)
3 eetlepels sherry
frituurvet of frituurolie
2 eetlepels olijfolie


Bereiding:

Zet ruim water op en breng de rijst aan de kook en kook die volgens het voorschrift op de verpakking, giet af in een vergiet als hij klaar is.
Pel de uien en snijd de uien over de helft, snijd vervolgens elke helft in 4 partjes
Schil de wortel en snijd dan de wortel over de helft en vervolgens in plakjes van 2 mm. dik
Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in driehoekjes met zijden van ± 2 cm.
Blancheer de groenten gedurende 3 min. in een pan met koken water, laat afdruipen in een vergiet.
Maak de kiphaasjes schoon, verwijder overbodig vet en spiertjes.
Meng op een bord de maïzena met de peper, de Aromat, het knoflookpoeder en zout naar smaak. Kluts het ei en doe het in een diep bord.
Haal de kiphaasjes eerst 1x door het maïzena/kruidenmengsel, dan door het ei en nogmaals door het maïzena/kruidenmengsel. Frituur de kiphaasjes gedurende .. min. in een frituurpan totdat ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze op een bord afkoelen.
Verhit de olijfolie in een wok en doe hierbij de geblancheerde groeten. Roer dit gedurende 5 min. steeds om en om. Voeg hierbij de kiphaasjes toe. Giet daarbij meteen het mengsel van bouillon, azijn, basterdsuiker, ketjap, sherry en maïzena. Laat het geheel even goed doorkoken. De saus zal vanzelf dikker gaan worden, blijf goed roeren.
Voeg de gekookte rijst toe en laat het geheel nog 2 min. opwarmen. Dien daarna meteen op.

Gevulde paprika 's **

Ik ben dol op paprika's en gebruik ze dan ook in vele gerechten. Als je de paprika's als hoofdgerecht wilt gebruiken kom je toch al snel op gevulde paprika's uit. En je kunt er allerlei verschillende vullingen in doen. In dit gerecht heb ik er zowel groenten, gehakt en rijst in gedaan. Maar het is ook heel goed mogelijk om ze met een gehaktmengsel te vullen en er dan losse rijst of aardappelen bij te serveren. Of je vult ze juist met een rijst en groentemengsel, zodat je er een lekker stukje vlees bij serveert. Alles hangt natuurlijk van je eigen voorkeur af.

Benodigdheden:

8 paprika’s in verschillende kleuren
1 grote ui
1 pakje Tomato frito
350 gr. gemengd gehakt
2 theelepels Italiaanse kruiden
3 Lente-uitjes
2 theelepels  knoflookpasta
2 blokken runderbouillon
Verse basilicum
Pijnboompitten
1 courgette
1 rode zoete puntpaprika
50 gr. champignons
2 eetlepels olijfolie
50 gr. belegen geraspte kaas
100 gr. feta
150 gr. witte Pandan rijst



Bereiding:

Snijd de paprika’s in de lengte over de helft . Zet de paprika’s in een pan, voeg kokend water en een grote blok runderbouillon toe en kook ze gedurende 3 min. Laat ze uitlekken in een  vergiet. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en giet af. Rooster de pijnboompitten in een kleine anti-aanbakpan. Voeg eventueel een heel klein beetje olijfolie toe om verbranden te voorkomen.
Verwarm de oven voor op 180 graden

Snipper de ui fijn, snijd de puntpaprika in hele kleine blokjes, snijd de courgette in kleine blokjes, snijd de lente ui in zeer dunne ringetjes. Snijd ook de champignons in hele kleine blokjes.
 Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui aan. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul aan. Voeg dan de fijngesneden en  gesnipperde groente toe en roer goed om. Voeg 1 theelepel knoflookpasta en de kruiden toe en schep dit gedurende een paar minuten goed om met de rest. Zet het vuur wat lager en voeg dan de helft van de Tomato Frito toe en blijf goed roeren. Pluk blaadjes van de basilicum en scheur die met je handen en doe ze dan in de saus. Roer nog even goed om. Voeg de rijst toe en laat het geheel even opwarmen. Voeg de geroosterde pijnboompitten toe. Snijd de Feta in kleine blokjes en roer dit heel even door. Zet de pan van het vuur.

Vul de paprika’s met het gehakt/rijstmengsel. Bestrooi elke paprika met wat geraspte kaas.
Doe in een mengbeker 75 ml. gekookt water, 1 blok runderbouillon, 1 theelepel knoflookpasta en de rest van de Tomato Frito. Roer goed door. Voeg als laatste nog wat gescheurde blaadjes basilicum toe. Leg de gevulde tomaten in een ovenschaal en giet hierbij het mengsel uit de mengbeker. Zet de schaal gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven.

27 oktober 2010

Prei-kaas Quiche **

Een quiche is ontzettend gemakkelijk te maken. Het is een eenvoudig, maar heerlijk gerecht en mijn kinderen zijn er dan ook dol op. De oorspronkelijke quiche Lorraine is gemaakt met ui en spekjes, maar eigenlijk kun je heel veel verschillende groenten en vlees gebruiken.  Ook met kaas valt er te varieren, denk bijvoorbeeld eens aan geitenkaas.

Ingredienten:

1 pakje bladerdeeg (10 plakjes)
250 gram magere gerookte spekreepjes
3 stengels prei
3 eieren
200 ml. slagroom
100 gr. geraspte kaas
peper en nootmuskaat

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Bekleed een springvorm met de plakjes deeg. Duw de naden van het deeg goed aan, zodat de bodem en randen van de taartvorm helemaal zijn bedekt. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 4-5 minuten goudbruin. Laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier. Bak in het achtergebleven spekvet de preiringen 3 minuten al omscheppend op hoog vuur. Klop in een kom de eieren met de slagroom los en meng er de kaas, spekjes, prei en wat peper/nootmuskaat door.
Schenk het eimengsel in de beklede springvorm. Bak de quiche in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
Haal de quiche uit de oven en laat hem 5-10 minuten staan voor je hem in punten snijdt.

12 oktober 2010

Jachtschotel ***

Jachtschotel bevat het woorddeel “jacht”. Wat voor een jacht hier oorspronkelijk mee bedoeld wordt is niet duidelijk. Het kan duiden op het jagen van wild. In dit gerecht kunnen namelijk allerlei vleessoorten - en dus ook wild - verwerkt worden. Ook kan er het zeegaande jacht mee worden bedoeld. Op de koopvaardij pleegt de bemanning, wanneer er “zo’n schotel” opgediend wordt, de opmerking te plaatsen: “De kok heeft zeker de vleeskamer weer eens aangeveegd”. Daarmee doelen zij op de verschillende soorten stukjes vlees dat door een laag paneermeel wordt bedekt. Het gerecht kan inderdaad gezien worden als een soort restverwerking van vlees en andere nog aanwezige waren uit de provisiekamer of kelder. Daarnaast is het lang van te voren te bereiden. De jachtschotel kan geheel kant-en-klaar voorbereid meegenomen worden. Zo hoeft er voor die maaltijd op zee niet nog eens uitgebreid gekookt te worden. Na een jachtpartij op wild hoeft ook hier de schotel alleen nog maar de oven in.

Benodigdheden:

1 kg. kruimige aardappelen
500 gr. soepvlees/hacheevlees in blokjes
1 flinke eetlepel margarine
2 grote uien
1 bakje champignons
3 grote laurierbladeren en 1 theelepel gemalen laurier
1 theelepel gemalen kruidnagel
peper
nootmuskaat
ketjap
halfvolle melk
1 dl. kookroom
maïzena
2 à 3 grote bouillonblokken
paneermeel
100 gr. geraspte jong belegen kaas


Bereiding:

Breng een ruim een liter water aan de kook, doe het vlees in het kokende water en wacht dan zonder deksel op de pan tot het weer opnieuw aan de kook is. Op het moment dat het water weer aan de kook komt, de pan onmiddellijk afschuimen met een schuimspaan ( dit is om het gestolde bloed dat op het water gaat schuimen er af te scheppen. Hiermee voorkom je dat je bouillon troebel wordt). Voeg de laurierbladeren toe. En doe hier 2 grote bouillonblokken bij. Zet hierna het fornuis op een lage stand, leg het deksel op de pan zodat het net blijft koken maar niet meer over de pan spettert. Zet de kookwekker op 1½ uur. Laat het soepvlees zachtjes koken.

Schil de aardappelen en zet ze alvast in een pan met koud water. (Hiermee voorkom je dat de geschilde aardappels rood kleuren).  Snipper de uien. Snijd de champignons in plakjes.

Na circa 80 minuten het vlees proeven of het al zacht is (dit hangt nl. af van het soort rundvlees, hacheevlees duurt langer dan soepvlees bijvoorbeeld). Als het rundvlees bijna zacht is kun je de aardappels opzetten met warm leidingwater of gekookt heet water uit je waterkoker. Zet je kookwekker op 20 minuten, zodra de aardappels koken. Verwarm ondertussen de grill of de oven voor.

Het maken van de ragout:
Fruit de uien in de hete margarine totdat ze lichtbruin en glazig zijn (laat de boter niet bruin worden voordat je de uien in de pan doet).
Voeg daarna het vlees toe (schep dit met een schuimspaan uit de bouillon en zorg ervoor dat het goed uitlekt zodat er nog niet teveel vocht in de pan komt, want anders bakt het niet meer). Laat het vlees heel even meebakken.
Voeg de gesneden champignons toe en laat deze ook heel eventjes meebakken.
Bestrooi daarna het vlees/ui/champignons met de gemalen kruidnagel, de gemalen laurier, wat peper, wat nootmuskaat en een heel klein scheutje ketjap. Bak het gedurende 1 à 2 minuten goed door. Voeg genoeg van de vleesbouillon toe totdat de het vlees/ui/champignonmengsel onder water staan.
Meng in een maatbeker 1½ dl. melk met 2 eetlepels maïzena. Roer dit goed door.
Voeg daarna de helft van dit mengsel bij het vlees en de bouillon en blijf goed roeren in de pan. Voeg net zoveel van het melk/maïzena- mengsel toe totdat de saus in de pan de gewenste dikte krijgt. Wordt de saus te dik, voeg dan snel wat van de overgebleven bouillon toe en roer goed door. De saus mag best een beetje dik worden, maar niet te! Roer op het laatst de kookroom erdoor en warm nog even door.  Zet de saus op een koude plek van het fornuis.

De aardappelpuree:
Giet de gaargekookte aardappelen af en stamp of mix ze fijn met een beetje peper en nootmuskaat en halfvolle melk totdat er een mooie puree ontstaat.

De jachtschotel:
Doe het ragout-vleesmengsel in een schaal en doe daarbovenop de aardappelpuree. Begin met het toevoegen van de aardappelpuree altijd met kleine schepjes aan de zijkanten van de schaal en werk dan langzaam naar het midden toe. Maak het geheel glad met een vork.
Strooi paneermeel over de gehele bovenkant. Dek de paneermeel af met geraspte kaas. Zet de ovenschotel in het midden van de voorverwarmde midden oven en laat de bovenkant lekker bruin en krokant worden.

4 oktober 2010

Hasselbacks Potatis (Zweedse Hasselback aardappelen *

Hasselbacks Potatis is een recept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm (Zweden). Het recept was vooral in de jaren '70 en '80 zeer populair in de Scandinavische landen. Het is een erg gemakkelijk recept en je hebt er weinig omkijken naar. De aardappels worden erg lekker krokant van buiten en zijn toch zacht en gaar van binnen. De kruiden zorgen voor een heerlijke smaak.

Ingrediënten:

12 middelgrote vastkokende aardappelen
1 theelepel knoflookpasta (of 2 teentjes geperst)
zout en peper naar smaak
25 gram kruidenboter
25 gram boter
50 gr. geraspte parmezaanse kaas




Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 C.
schil de aardappelen, was ze en droog ze.
Leg de aardappelen in een diepe opscheplepel en snijd ze met een mes (over de breedte) in, houd een afstand aan van circa 3 mm.
Verwarm de boter en de kruidenboter in een magnetron en roer hierdoor de knoflook en peper/zout naar smaak. Smeer dit met een kwastje over de ingesneden aardappelen.
Leg de aardappelen op een vel bakpapier op de bakplaat in de oven en bak ze bruin in ongeveer 1 uurtje.
Haal de bakplaat na steeds 20 min. even uit de oven en smeer ze dan nogmaals in met het botermengsel.
Strooi 10 min. voor de eindtijd de geraspte Parmezaanse kaas over de aardappels en laat dit smelten en kleuren. Als de aardappels bruin en knapperig van buiten zijn, kun je ze opdienen.


Serveertip:

Lekker met een biefstuk, varkenshaas of gegrilde kip en met verse groenten of een frisse salade.