4 november 2010

Hollandse appeltaart / Dutch Apple Pie **

Vandaag kreeg ik mijn (van oorsprong) Canadese vriendin Karen op bezoek en ik besloot om haar te verrassen met een echte Hollandse appeltaart. Ze vond hem heel lekker en vroeg meteen of ik het recept ook op mijn kookblog ging zetten. Nou bij deze dus.
Today I had my (originally Canadian) friend Karen over for a visit and I decided to bake her a orginal Dutch Apple Pie. She liked it a lot and asked me if the recipe was available on my cooking blog. Well here it is Karen. Do try this at home!

Ingredienten / ingredients:

300 gram witte tarwebloem / 300 gram wheat flour
125 gram boter / 125 gram butter
150 gram suiker / 150 gram sugar
16 gram bakpoeder / 16 gram baking powder
2 eieren / 2 eggs
1 eierdooier / 1 egg jolk

1 kilo Jonagold appels / 1 kilo Jonagold apples
1 eetlepel kaneel / 1 tablespoon cinnamon
30 gram suiker / 30 gram sugar
8 gram vanillesuiker  / 8 gram vanilla sugar
1 eetlepel custardpoeder / 1 tablespoon custard powder

springvorm van 28 cm. / spring cake tin 28 centimeters


Bereiding: / Preparation method:

Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden / Pre heat the fan assisted oven at 180 degrees celsius.
Meng de bloem met  de suiker, het bakpoeder en de in kleine stukjes gesneden boter tot een kruimelig geheel / Mix de flour with the sugar, the baking powder and the (cut into small pieces) butter to a crumbly mass.
Voeg eerst een ei toe en indien nodig het tweede ei / Add one egg first and only if needed the second one.  
Kneed de deeg massa met de handen tot een stevige bal. / Mix the mass into a ferm ball of dough.
Leg het deeg nog even in de koelkast terwijl je de appelvulling maakt. / Place the dough into the fridge while making the apple filling.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes / Peel the apples and cut them into little pieces.
Voeg een eetlepel kaneel, de suiker, de vanille suiker en het custard poeder toe aan de appels en meng dit goed door. / Add one tablespoon of cinnamon, the sugar, the vanilla sugar and the custard powder to the apple pieces  and mix this thoroughly.
Neem de deegmassa uit de koelkast en bekleed de springvorm op de bodem en de zijkanten met ongeveer  2/3. Bewaar 1/3 voor het raster bovenop. / Take the dough out of the fridge and cover up the spring cake tin with 2/3 of the dough at the bodem and the sides. Save 1/3 for the grid on top.
Voeg de stukjes appel toe en verdeel dit over de bodem. / Add the pieces of apples and spread them over the covered cake tin.
Maak dunne rolletjes van het overgebleven deeg en leg deze kruislings over the appels. / Roll out the rest of the dough and make a crossed grid on top of the apples.
Smeer de gekruisde rolletjes in met de losgeklopte eierdooier / Cover the grid with the beaten egg jolk.
Bak de appeltaart ongeveer 35 tot maximaal 45 minuten in de oven. / Bake the Apple pie about 35 – 45 minutes in the pre heated oven.

Geen opmerkingen: